Familievoeren+helpt+biggen+leren+eten
Nieuws
© Eigen Foto

Familievoeren helpt biggen leren eten

Met hulp van een voerplaat en drinkbakje kunnen de zeugen de biggen in de kraamstal leren eten en drinken. Biggen nemen daardoor meer vast voer op tijdens de zoogperiode en een speendip is daarmee te voorkomen. Dat is het resultaat van het innovatieproject 'Familie voeren'.

In de praktijk loopt het percentage biggen dat na vier weken nog niet heeft leren eten uiteen van 10 tot 65. Die biggen komen tijdens het spenen in de problemen. 30 procent van hen eet de eerste twintig uur na het spenen niet, waarna ze zich overeten. Biggen kunnen daardoor darmproblemen krijgen en nog meer gewicht verliezen.

Wageningen University & Research onderzocht samen met Vereijken, Trouw Nutrition en twaalf varkenshouders in het innovatieproject 'Familie voeren' hoe biggen kan worden geleerd om in de kraamstal al te eten en drinken.

Geïnspireerd door natuur

De deelnemers aan het project lieten zich inspireren door de natuur. Daar nemen biggen al met veertien dagen vast voedsel op. 'Gewoon doordat de big de zeug na doet', zegt projectleider onderzoeker Anita Hoofs van Wageningen University & Research.

De samenwerking leidde tot een nieuwe hokinrichting met meer bewegingsvrijheid voor de kop van de zeug. De dieren worden niet gevoerd in de trog maar op een voerplaat. En de drinknippel heeft plaatsgemaakt voor een waterbakje. Daarnaast is het voer zo aangepast dat het geschikt is voor zowel de zeug als de biggen. De eindrapportage van het onderzoek wordt dit voorjaar verwacht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer