Verbazen+en+verwonderen
Blog
© Henk Riswick Fotografie

Verbazen en verwonderen

Vorig week besteedde de Keuringsdienst van Waarde aandacht aan de varkenshouderij. En mocht je het niet gezien hebben, dan kun je het misschien even terugkijken. Tijdens de uitzending werd namelijk getoond hoe sperma van beren werd verzameld. Met dat sperma werden zeugen hier in Nederland geïnsemineerd, maar ook zeugen over de gehele wereld.

En zoals te verwachten viel, was de betrokken journalist niet echt ingeburgerd op een varkensbedrijf of in de varkenshouderij. En ja dan valt natuurlijk de grootte van de testikels op. Want die zijn natuurlijk ook indrukwekkend. En ja, ook is het eigenlijk niet zo raar dat de eerste associatie die zo iemand heeft bij het zien van het werk van de spermavanger, aftrekken is. Dus verbazing, verwondering en ook een beetje besmuikt ‘oh en ah’. Maar doordat de vraag ook echt gesteld werd kon er meteen ook duidelijke uitleg gegeven worden. Er was een dialoog mogelijk. Petje af voor Stefan van Klasse KI!

Helaas leven we in een lockdown anders was dit TV-momentje mogelijk bij vele bedrijven hét gesprek van de dag bij het koffieapparaat geweest. En dat is goed denk ik. Duidelijke informatie geven over de sector is goed. Zeker als het mensen blij of misschien zelfs een beetje lacherig maakt als ze erover spreken.

Wat mij daarnaast aan de uitzending opviel, was dat de cameraman ook een aantal keren in beeld heeft gebracht dat de varkens werden geaaid. Dat straalt zorg en aandacht uit voor het (individuele) dier. Blijkbaar had de cameraman daar oog voor, misschien wel omdat hij er zich over verbaasde. Ook dit aaien van varkens is normaal voor ons. Heel vaak zie ik varkenshouders dat doen. Volgens mij gewoon omdat ze dat fijn vinden, contact hebben met hun varkens. Dus ook het aaien is denk ik een heel positief beeld om uit te dragen.

Laten we in 2021 zo positief doorgaan met het verbazen en verwonderen van de samenleving. Er is denk ik genoeg te vertellen over varkens en de sector.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer