Japan+blijft+kampen+met+klassieke+varkenspest
Nieuws
© Eigen Foto

Japan blijft kampen met klassieke varkenspest

Al meer dan twee jaar heeft Japan te maken met klassieke varkenspest. Recent werden twee commerciële varkenshouderijen door de besmettelijke ziekte getroffen.

Op 3 september 2018 werd voor het eerst sinds 1992 weer een varkensbedrijf getroffen door klassieke varkenspest. Sindsdien heeft de ziekte zich verspreid over heel het land, zowel bij varkens als wilde zwijnen. Op 24 december werd het zestigste Japanse varkensbedrijf getroffen door de pest.

Onderzoek toonde aan dat het om het veldvirustype van klassieke varkenspest ging op dit bedrijf met 1.327 varkens. Op 28 december werd het veldvirus van klassieke varkenpest aangetoond op een bedrijf met 6.600 varkens. Beide bedrijven zijn geruimd.

De besmettingen zijn opmerkelijk, omdat er in de provincies waar de varkensbedrijven liggen gevaccineerd wordt tegen klassieke varkenspest. Dat gebeurt zowel op de varkensbedrijven als bij de wilde zwijnen. Daarbij liggen de getroffen bedrijven ook nog eens op grote afstand van elkaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer