De+dierenartsenpraktijk+van+de+toekomst
Blog
© Lintjeshof

De dierenartsenpraktijk van de toekomst

Allereerst wens ik jullie allen een gezond nieuw jaar! Ik vind het leuk dat ik ook in mijn nieuwe functie mag blijven bloggen. Voorheen deed ik dat vanuit mijn functie als adviseur gezondheid bij Topigs Norsvin. Sinds 1 september 2020 ben ik weer werkzaam in de dierenartsenpraktijk, als praktiserend dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's. Geen onbekend terrein voor mij, met een verleden van dertien jaar als praktiserend dierenarts en daarna een verbreding van vijf jaar buiten de praktijk.

Ook ben ik voorzitter van het Collectief Praktiserende Dierenartsen. Dat is de belangenbehartiger voor praktiserende dierenartsen. In die rol ervaar ik dat dierenartsen nauw betrokken zijn bij ontwikkelingen in de diverse dierlijke sectoren. De varkenssector staat bepaald niet stil. De ontwikkelingen op het gebied van welzijn en diergezondheid zetten door. Zo zullen we de komende tijd als dierenartsen samen met de sector blijven werken aan onder andere verdere verlaging van het antibioticumgebruik, verbetering van bigvitaliteit en het planmatig aanpakken van PRRS.

Deze ontwikkelingen lopen parallel met enerzijds sanering en anderzijds ook een schaalvergroting in de sector. Door een bepaalde schaalgrootte is er ruimte om te investeren in de nodige ontwikkelingen. Dit geldt ook zo voor dierenartsenpraktijken. Ook daar zien we een trend naar schaalvergroting. Ik zie in onze praktijk dat dit ons juist de mogelijkheid biedt om volle kracht vooruit te gaan. Dat is nodig om een goede partner te zijn voor de veehouders, om samen klaar te zijn voor de toekomst.

In onze praktijk zijn we als onderdeel van de begeleiding van varkensbedrijven bijvoorbeeld bezig met klimaatmetingen, inclusief camerabeelden, hoestmonitors, hygiëne- en biosecuritychecks en we investeren in software voor steeds betere benutting van data. We hebben up-to-date diagnostiek in ons laboratorium, waardoor we heel kort op de bal spelen bij inzet van medicatie, vaccinaties en bepalen van preventieve strategieën. Onze dierenartsen spelen samen met onze Farm Health-coach een rol bij het begeleiden van professionele varkenshouderijen. Van het trainen van personeel tot 'Precision Livestock Farming', het gebruik van slimme technologie in de stal en van monitoringprogramma's tot de vertaalslag naar toepassing op het bedrijf.

Daarmee zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Een toekomst met weliswaar minder, maar vaak grotere en professionelere varkensbedrijven die ook in de keten steeds sterker samenwerken. Het is goed om daar te zijn waar de slagkracht is. Wij zien de toekomst positief tegemoet!

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's bij Dierenartsenpraktijk Lintjeshof
& voorzitter van het Collectief Praktiserende Dierenartsen

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer