Jaar+van+de+rollercoaster
Blog
© Studio Van Assendelft

Jaar van de rollercoaster

2020 is exemplarisch voor de varkenscyclus. Hollen en stilstaan door coronaperikelen. Enorme prijspieken en extreme prijsdalen. Ondernemers die blijven ondernemen en stoppers. Rollercoaster van Danny Vera staat dit jaar niet voor niets met stip op nummer 1 van de Top 2000.

Recordprijzen die in nog geen half jaar duikelen naar bodemprijzen. Gaan de biggen weg of vertrekken de vleesvarkens nog wel volgens planning naar de slachterij? Onzekerheid regeert. Het voelt aan alsof je in een achtbaan zit. Het ene moment is de ‘sky the limit’ en even later kijk je in de afgrond. Zo’n achtbaanritje duurt hooguit enkele minuten. Dan sta je stil en kun je herstellen van de adrenalinestoot van g-krachten en zweeftijd. Je kunt uitstappen en wat anders gaan doen of je blijft zitten en je gaat de kick opnieuw ervaren. Zo lang als je het leuk blijft vinden.

Zo gaat het er in de varkenshouderij ook aan toe. Varkenshouders dealen met een grillig parcours dat vrij ondernemerschap met zich meebrengt. Ook al is de wet- en regelgeving nog zo stroperig, is de politiek niet al te boervriendelijk en kijkt de maatschappij kritisch mee, toch blijven ze doorgaan. Ze kennen de tucht van de markt en leggen buffers aan in toptijden. Het huidige prijsdal en de lastige marktsituatie zijn een hard gelag, zeker ook voor warmsanerende varkenshouders die hun bedrijven leegdraaien.

Tegelijkertijd draait de varkenswereld in volle vaart door. China bouwt de varkensstapel in recordtempo weer op. Zo zijn het slechts drie Chinese bedrijven die het afgelopen jaar 60 procent meer zeugenplaatsen hebben bijgebouwd dan de 800.000 zeugen die wij hier nog houden.

Als varkenssector moeten we wegblijven van dat mondiale varkensgeweld. Hollandse kneuterigheid koesteren. Doen waar we goed in zijn en daar transparant over zijn. Diervriendelijk gezonde varkens houden en in de wereldtop blijven op gebied van milieu- en klimaatimpact. Varkensvlees verduurzamen en dat te gelde maken op de thuismarkt, in Europa en op de broodnodige nichemarkten elders ter wereld.

Op NPO radio 2 zal 2020 muzikaal worden uitgeluid met Rollercoaster van Danny Vera. Zouden veel boeren, net als ik, ook op de hartstochtelijk zingende Zeeuw hebben gestemd?

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer