POV%3A+%27Met+welzijnscheck+stappen+zetten+in+bedrijfsmanagement%27
Achtergrond
© Twan Wiermans

POV: 'Met welzijnscheck stappen zetten in bedrijfsmanagement'

'Probeer de welzijnscheck zo te bekijken dat hij bedrijfseffectief is. Er zijn altijd wel zaken op je bedrijf die beter kunnnen en het resultaat daarvan merk je direct in de pocket', zegt Mark Vossen, portefeuillehouder diergezondheid bij de POV. Hij heeft een vermeerderingsbedrijf met eigen aanfok.

Hebt u de welzijncheck al ingevuld?

'Ja, met twee van onze medewerkers. Met meer ogen de check invullen zorgt voor een andere dimensie. Samen kom je verder. We moesten drie checks invullen en dat kostte ons 2,5 uur. Ik merkte dat het ons bewustzijn vergroot. Bijvoorbeeld dat het controleren van de drinknippel al bijdraagt aan het welzijn van varkens.'

Uit de steekproef van Nieuwe Oogst en Varkens.nl blijkt dat 60 procent van de varkenshouders de check nog moet invullen. Klopt dat beeld?

'De POV kan alleen zien hoeveel ondernemers een check hebben aangemaakt en dan zijn de cijfers precies omgekeerd: 60 procent heeft er een aangemaakt, 40 procent moet nog. Of die checks ook af zijn met een plan van aanpak, weten wij niet. Die informatie is van de ondernemer. De privacy is geborgd. Wat we wel kunnen zien, is dat de helft digitaal aan de check werkt en de andere helft dat op papier doet.'

Verder lijkt lang niet iedereen overtuigd van het nut van de welzijnscheck.

'Ja, het lijkt misschien een papieren tijger, maar de check bundelt alle kennis die op dit moment voorhanden is en dat biedt handvatten waarmee je direct op je bedrijf aan de slag kunt. Pak het laaghangend fruit, dat heb je direct in de pocket.

De welzijnscheck lijkt een papieren tijger, maar biedt handvatten om meteen het laaghangend fruit te pakken

Mark Vossen, portefeuillehouder diergezondheid bij de POV


'Het sentiment in de sector helpt op dit moment ook niet erg. Veel ondernemers hebben met de extreem lage biggen- en vleesprijzen wel wat anders aan hun hoofd.'

Biologische varkenshouders geven aan dat de check is geschreven voor de reguliere houderij.

'Die kritiek is terecht. De checks zijn in eerste instantie gemaakt voor de reguliere houderij. Maar 70 procent van de vragen heeft ook betrekking op de biologische houderij. Begin 2021 wordt de check geëvalueerd en bekijken we in overleg met de biologische sector of er voor die sector een aparte check komt.'

Welke boodschap wilt u varkenshouders meegeven?

'De welzijnscheck wordt nu voor het eerst ingevuld en dat wordt altijd anders ervaren. Het moet ingebed raken en pak je hem er regelmatig bij, dan kun je stappen zetten in je bedrijfsmanagement. De ideale stal bestaat niet, maar de uitdaging voor allen is een zo optimaal mogelijke situatie te creëren die het bufferend vermogen van onze dieren vergroot.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer