Griepprik+geen+overbodige+luxe+voor+werkers+in+varkenssector
Achtergrond
© Huisman Media

Griepprik geen overbodige luxe voor werkers in varkenssector

Varkenshouders en medewerkers wordt aangeraden jaarlijks de griepprik te halen. Een ziektedag kost al gauw 200 euro. Bovendien kunnen humane en dierlijke influenzavirustypes tegelijk op een bedrijf circuleren en bestaat de kans op mutaties. Het bewustzijn over de mogelijke risico's dient te groeien.

Griep bij de mens is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Tussen december en mei krijgt gemiddeld een op de tien mensen te maken met een influenzabesmetting. Daarom laten mensen uit risicocategorieën jaarlijks de griepprik zetten tussen half oktober en half november. Zo'n vaccinatie is veilig, maar 100 procent zekerheid dat je geen griep krijgt, heb je nooit.

Stigas wijst werkgevers in de agrarische sectoren, onder wie varkenshouders, al jarenlang op het belang van het halen van een griepvaccinatie voor zichzelf en hun personeel. 'Met de griepprik bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen in jouw omgeving', zegt Marilous Chaillet, medisch adviseur en bedrijfsarts bij Stigas.

'Voor het laten zetten van griepprikken op locatie van de bedrijven met minimaal vijf medewerkers verwijzen we naar organisaties als VaccinatieZorg, GriepVaccinatieService en PreventVaccins', aldus Chaillet.

Een griepgeval laat zich niet plannen, maar het risico is te verminderen

Rien Verhagen, accountmanager AB Werkt

Elkaar besmetten

Varkenshouders en medewerkers doen er extra verstandig aan om zich te wapenen tegen het griepvirus. Want ze kunnen ook de gezondheid van hun varkens beïnvloeden en omgekeerd.

Influenzavirussen bij varkens en pluimvee kunnen genetisch materiaal uitwisselen met de menselijke types en omgekeerd. Als dat gebeurt, kunnen nieuwe virustypes ontstaan. Iedereen die met die diersoorten werkt zou daarom moeten worden gevaccineerd tegen de humane griepvariant.

Verzuimkosten

Een werknemer met zware griepverschijnselen blijft al snel vijf tot tien dagen ziek thuis. 'De verzuimkosten zijn minimaal 200 euro per werknemer per dag', stelt accountmanager Rien Verhagen van AB Werkt. Na herstel is zo'n persoon in het algemeen nog een tijdje verminderd productief.

Een griepprik kost circa 28 euro en verkleint de kans op ziekteverzuim met 40 procent, stelt Verhagen. 'Krijgt een gevaccineerd iemand toch nog griep, dan zijn de klachten milder en is hij sneller beter. Ook is de kans op besmetting van andere mensen kleiner.'

Bij varkensbedrijven met meerdere personeelsleden is griep volgens Verhagen makkelijker op te vangen dan bij eenmansbedrijven. 'Bovendien laat het zich niet plannen, dus verminder de risico's met een griepprik.'

Griepprik gemeengoed bij zeugen

Marko van Asten van Van Asten Group zegt dat de griepprik al bijna dertig jaar gemeengoed is op de varkensbedrijven. 'Alle zeugen krijgen prikken tegen influenza om de diergezondheid op een hoog niveau te houden.'

Maar het zetten van de jaarlijkse griepprik om de werknemers gezond te houden, staat niet bovenaan het prioriteitenlijstje, geeft Van Asten toe. 'Wij hebben gelukkig weinig zieken die een of twee dagen thuis moeten blijven vanwege griep.'

Tekort aan vaccins

De Varkenspraktijk in Someren en Oss wil alle varkensdierenartsen de griepprik laten halen. Dit jaar gaat dat er waarschijnlijk niet van komen doordat er een groot (inter)nationaal tekort is aan griepvaccins voor de mens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer