Familie+Kuunders+houdt+griep+met+twee+vaccins+onder+de+duim
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Familie Kuunders houdt griep met twee vaccins onder de duim

Gezonde uniforme biggen leveren aan haar afnemers staat voor de familie Kuunders op de eerste plaats. Voor een goede gezondheid en uniformiteit blijkt de aanpak van griep erg belangrijk. Twee vaccins inzetten die tegen meerdere types beschermen, werkt het beste.

Om een goede gezondheid van de zeugen en biggen op hun bedrijf te bereiken, zijn bij de familie Kuunders – vader Ricus, zoon Dennis en dochter Lisa – uit het Brabantse Milheeze de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen. Ze fokken al jarenlang hun eigen zeugen op een locatie op afstand. De omschakeling van de Topigs 20-zeugen naar TN70-zeugen hebben ze zelf voor elkaar gekregen door sperma van het Noors Landvarken te gebruiken en daarmee de zuivere NL-zeug te vervangen.

Een ander belangrijk punt is dat er geen gespeende biggen op de zeugenbedrijven liggen. Elke woensdagmorgen verhuizen 1.500 biggen naar de biggenopfok in Duitsland. Vandaar gaan ze naar vaste afnemers. De scheiding tussen opfokzeugen, zeugenbedrijf en gespeende biggen draagt al flink bij aan een goede gezondheid.

Met deze maatregelen lukt het nog niet om alle ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Vooral griep kan gemakkelijk komen aanwaaien en is op varkensbedrijven lastig tegen te gaan. Ook bij Kuunders wist het griepvirus binnen te dringen. ‘Dat is vooral een probleem voor de gespeende biggen’, weet Ricus Kuunders. ‘Niet alle biggen hebben er evenveel last van, maar 10 procent wel behoorlijk en die blijven dan achter in groei.’

Meerdere griepvarianten

Daarbij zijn er meerdere varianten van het griepvirus of, zoals het wetenschappelijk heet, influenza. ‘Dat maakt de aanpak van griep niet zo eenvoudig’, stelt dierenarts Chris Schouten. ‘Als je het ene type aanpakt met het vaccin, kun je toch nog te maken krijgen met een ander type.’

Ricus en Lisa Kuunders kijken samen met dierenarts Chris Schouten en Marlies Olde Monnikhof van Ceva Santé Animale naar de uitslagen van de griepmonsters.
Ricus en Lisa Kuunders kijken samen met dierenarts Chris Schouten en Marlies Olde Monnikhof van Ceva Santé Animale naar de uitslagen van de griepmonsters. © Studio Van Assendelft

De uitslagen van de speekselmonsters laten zien dat het griepvirus aanwezig is.
De uitslagen van de speekselmonsters laten zien dat het griepvirus aanwezig is. © Studio Van Assendelft

Op het bedrijf van Kuunders speelde deze problematiek ook. Eerst werd het griepvaccin Respiporc Flu3 in gezet. Dat beschermt tegen de subtypes H1N1, H3N2 en H1N2. Na enige tijd bleek dat hiermee de griep niet helemaal onder de duim was te krijgen. Daarom werd een ander griepvaccin ingezet, maar toch stak de griep weer de kop op.

Achterblijvers

Op basis van de bloeduitslagen en speekselmonsters is Kuunders toen weer overgeschakeld op Flu3 in combinatie met het andere vaccin. Dat werkte volgens hem nog niet afdoende. Er waren toch nog wat achterblijvers bij de biggen.

De oplossing kwam met het lanceren van het Respiporc Flupan H1N1-vaccin van Ceva Santé Animale. Dit vaccin bevat een specifieke stam van het H1N1-virus. Het is een stam die in 2009 in Mexico is ontstaan en in Noord- en Zuid-Amerika voor flinke problemen bij de mens zorgde. In Europa was het virus voor de mens minder problematisch.

Vaccins afwisselen

Schouten: ‘Maar het komt wel geregeld voor op varkensbedrijven en zorgt daar voor problemen. Met Flupan kun je die onder controle houden. We wisselen nu steeds de vaccinatie van Flu3 en Flupan bij de zeugen af en de opfokzeugen vaccineren we twee keer met beide vaccins. Nu hebben we het onder controle.

‘Samen met de vroege vaccinatie van de biggen tegen PRRS loopt het nu goed op ons bedrijf’, zegt Kuunders. ‘We zien nu bij de gespeende biggen geen achterblijvers. Er zijn geen biggen meer die we een paar weken moeten laten liggen voor je ze kunt afleveren. Mooie uniforme koppels biggen zijn altijd belangrijk. Zeker nu met de huidige moeilijke biggenmarkt.’

Het zeugenbedrijf van de familie Kuunders in Milheeze.
Het zeugenbedrijf van de familie Kuunders in Milheeze. © Studio Van Assendelft

Bedrijfsgegevens
De familie Kuunders – Lisa (17), Ricus (51) en Dennis (22) – heeft in Milheeze een bedrijf met TN70-zeugen. De zeugen spenen gemiddeld bijna 34 biggen per jaar. De biggen gaan na spenen naar het eigen opfokbedrijf in Duitsland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer