Vietnamees+vaccin+tegen+Afrikaanse+varkenspest+in+2021
Nieuws
© Facebook

Vietnamees vaccin tegen Afrikaanse varkenspest in 2021

De jacht op een effectief vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) lijkt succes op te leveren. Volgens de Vietnamese minister van Landbouw is een AVP-vaccin binnen handbereik. Na gunstige kleinschalige testresultaten moet 2021 het jaar van de doorbraak van het vaccin worden.

Vietnam is de volgens het landbouwministerie erin geslaagd belangrijke deeltjes van Afrikaanse varkenspestvirussen te isoleren en daar vaccinonderzoek mee te doen. De basis is een door Amerikanen ontwikkeld vaccin. Dit AVP-vaccin is gemaakt van een genetisch gemodificeerde virusstam. Daarmee hebben Vietnamese onderzoeksinstellingen varkens gefokt met antilichamen tegen het Afrikaanse varkenspestvirus.

Daarnaast hebben de onderzoeksinstellingen 85 varkens geselecteerd die grote uitbraken van AVP in het land hebben overleefd. Wetenschappers hebben zich geconcentreerd op het sequencen van de genen en zijn zo tot een geschikt AVP-vaccin gekomen. Daarnaast weten ze dat de ziekteresistente van de verschillende varkensrassen kan worden benut om te kunnen gaan met AVP.

Derde kwartaal 2021

Volgens rapporten van experts en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de vaccinontwikkeling, zijn de eerste testresultaten op beperkte schaal positief. Dat is een goede basis voor breder onderzoek op varkens. Mocht dat ook gunstig uitpakken, dan kost het opschalen van de vaccinproductie en de benodigde technologie ook nog de nodige maanden. Als alles meezit, zou Vietnam tegen het derde kwartaal van 2021 een effectief AVP-vaccin kunnen hebben.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer