Vier+in+de+huid+toe+te+dienen+vaccins
Nieuws
© MSD Animal Health

Vier in de huid toe te dienen vaccins

Varkens in Nederland kunnen binnenkort op een diervriendelijke manier worden beschermd tegen de darmbacterie Lawsonia intracellularis. MSD Animal Health heeft namelijk de registratieprocedure voor PIA-vaccinatie in de huid afgesloten met een Europese goedkeuring. Daarmee brengt de farmaceut het aantal in de varkenshuid toe te dienen vaccins in zijn assortiment op vier.

Voor de intradermale vaccinatiemethode zijn entstoffen ontwikkeld tegen circo, mycoplasma, PRRS en nu dus ook PIA. Door steeds meer nieuwe naaldloze huidvaccinaties mogelijk te maken, wordt het voor varkenshouders steeds gemakkelijker om varkens op een diervriendelijke manier te beschermen. Het welzijn van boer en dier staat bij MSD Animal Health centraal en daarom werkt de farmaceut aan een naaldloze toekomst voor de varkenshouderij.

Afgelopen jaar werd de vaccinatie tegen PIA met naald geïntroduceerd door MSD Animal Health. Van het nieuwe PIA-vaccin kan vanaf drie weken leeftijd 0,2 milliliter in de huid worden gebracht met de IDAL. Nu de registratieprocedure op Europees niveau is afgesloten, wordt de nationale procedure voor goedkeuring in gang gezet.

Onzichtbare schade

Op bijna alle varkensbedrijven in Europa komt de darmbacterie Lawsonia intracellularis voor en leidt tot vaak onzichtbare schade. Dat zijn technische parameters als een slechtere voederconversie en groei waardoor de PIA-schade uitkomt op gemiddeld 3 tot 5 euro per vleesvarken. Wanneer PIA acute sterfte veroorzaakt, frustreert het de varkenshouder. Vaak zijn het juist de bijna slachtrijpe dieren die plotsklaps neervallen. Maar deze schade in euro's van acute uitval is een stuk minder hoog dan de onzichtbare gevolgen van PIA. Door varkens te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis, kan de schade significant worden beperkt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer