Ongekende+groei+aantal+varkens+in+China
Nieuws
© Varkens Archief

Ongekende groei aantal varkens in China

In China is de varkensstapel eind september gestegen met bijna 21 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, becijfert het Chinese nationale statistiekbureau. Als de groeitrend zich voortzet, is de Chinese varkenstapel medio 2021 weer op het niveau van 2017, de periode voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Volgens het statistiekbureau telde China eind september 370,7 miljoen varkens. 20,7 procent meer dan in 2019, meldt het Duitse TopAgrar. In het noorden van China gaat de herbevolking sneller dan in het zuiden. In achttien van de negentien rapporterende provincies groeiden de varkenspopulaties ten opzichte van het voorgaande jaar.

De groei was het sterkst in Jiangxi met 31 procent tot 12,99 miljoen dieren. Op de voet gevolgd door het belangrijkste varkensbolwerk, Sichuan, met een stijging van 28,6 procent tot 37,68 miljoen varkens. Het beeld past bij het plan dat de Chinese overheid begin 2020 presenteerde. Het streven is namelijk de varkensstapel in drie jaar tijd met 80 procent te laten groeien.

Minder geregistreerde slachtingen

Tegenover de groei van de varkensstapel in China staat een daling van het aantal geregistreerde slachtingen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar waren er dat 361,9 miljoen, 11,7 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. Door toegenomen slachtgewichten daalde de Chinese varkensvleesproductie echter iets minder sterk (-10,8 procent tot 28,4 miljoen ton).

Het Chinese ministerie van Landbouw meldt dat in oktober 728 nieuw gebouwde grootschalige varkensbedrijven in productie zijn genomen. In tien maanden tijd zijn ongeveer 13.000 nieuwbouw locaties in gebruik genomen. Ook zijn 15.000 grootschalige varkensbedrijven die in 2019 leeg stonden weer opgestart.

De huidige productiecapaciteit voor varkens in China is hersteld tot ongeveer 88 procent van het productieniveau in 2017. Dat was het jaar voordat Afrikaanse varkenspest (AVP) flink toesloeg. Als deze trend zich doorzet, verwacht het ministerie van landbouw dat het aantal varkens in China in het tweede kwartaal van 2021 weer op het normale niveau van voor de AVP-periode.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer