De+start+van+het+stiller+worden
Blog
© Studio Van Assendelft

De start van het stiller worden

Diverse bedrijven zijn door het deelnemen aan de saneringsregeling gestart met het stopproces. Vooral het beginnen met stoppen is niet makkelijk. Het niet meer bestellen van sperma, en het niet meer insemineren van de zeugen. Maar vooral ook het leveren van goede productieve zeugen vanuit de kraamstal naar het slachthuis.

De dekstal komt daarna als eerste leeg. Als je dan toch in deze afdeling komt is het er stil. Je hoort alleen de ventilator draaien waarvan de lagers zijn versleten. Dus maakt die toch nog veel lawaai, terwijl het vertrouwde geluid van de dieren ontbreekt. De beslissing om te stoppen is genomen, maar de uitvoering daarvan maakt het pas echt duidelijk waar je aan bent begonnen.

Een ondernemer benoemde het zeer passend. 'Het zal langzaam stiller worden, in de stal qua dieren maar ook qua aanloop. Wij zijn jaren gewend geweest dat er veel mensen op ons bedrijf kwamen. Een zeer lange lijst van mensen, voerleverancier(s), dierenarts, fokkerij begeleider, klimaatspecialist, ongediertebestrijders, chauffeurs, bankier en accountant enzovoort. Een heel netwerk om ons heen waar wij ons prettig bij voelden. Die groep mensen voelde zeker niet altijd alleen als een zakelijk netwerk. Maar dat gaan we nu wel los laten. Dat is spannend.'

Terwijl het stiller begint te worden, is er ook een lawine van vragen die opdoemen. Blijven de biggen wel weg gaan? Waar begin ik alvast met slopen? Welke materialen kan ik nog verkopen? Hoe kan ik die het beste te koop zetten? Moet ik nu sneller leeg draaien door de slechte prijzen? Kan ik straks wel aan grond komen om mijn kavel te egaliseren na de sloop? Hoe pakt het eindplaatje nu uit doordat de varkensprijzen veel lager zijn dan gedacht?

Met andere woorden; er is een stilte op komst maar ondertussen is het een gekkenhuis van vragen. Toch zie ik de meeste ondernemers overzicht houden. Vele van deze ondernemers hebben het bedrijf zelf opgebouwd en zelfs de negatieve gevolgen van de varkenspestcrisis in 1997-1998 overwonnen of de vele prijsdalen doorstaan. Het ondernemen in de varkenshouderij is niet altijd makkelijk geweest. Het starten met stoppen via de saneringsregeling pakken ze dan ook daadkrachtig op. Bij het stoptraject wil ik iedereen succes wensen.

Erik van der Hijden, Eigenaar FarmAdvies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer