Tien+maanden+extra+slooptijd+bij+sanering
Nieuws
© Jos Thelosen

Tien maanden extra slooptijd bij sanering

Varkenshouders die deelnemen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) krijgen tien maanden langer de tijd om hun stallen te slopen. Dat heeft het ministerie van LNV besloten nadat duidelijk werd dat de initiële slooptijd te kort was.

De verlenging van de slooptermijn geldt voor alle ondernemers die hebben besloten of nog gaan besluiten deel te nemen aan de Srv. De informatie hierover is naar hen onderweg.

De regeling is nu als volgt: zodra de aanvraag voor deelname door de varkenshouder door LNV is goedgekeurd, gaat een termijn van vierentwintig maanden in. Die termijn was eerder veertien maanden. De varkenshouder heeft na goedkeuring van zijn aanvraag nog een bedenktijd van maximaal zes weken. Dan kan hij zijn aanvraag nog intrekken of definitief besluiten mee te doen. De varkenshouder kan dan ook 10 procent van de subsidie aanvragen.

Die bedenktijd gaat wel af van de eerste acht maanden waarin de varkenshouder de tijd krijgt om het bedrijf leeg te draaien. Dat wil zeggen: om alle varkens en de mest af te voeren. In die periode mag de ondernemer ook al starten met het verwijderen van alle stalinrichting. Verder moeten onder andere ook alle vergunningen van het bedrijf zijn ingetrokken.

Controle van NVWA

Nadat het bedrijf leeg is en de vergunningen zijn ingetrokken, krijgt de varkenshouder controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om te kijken of de dieren en de mest echt weg zijn en of aan alle andere punten is voldaan. Uiterlijk binnen zes weken krijgt de varkenshouder hiervan een bevestiging. De veehouder kan dan ook 70 procent van het subsidiebedrag aanvragen, zodat de sloop kan beginnen. Daar is dan nog zestien maanden de tijd voor, minus het wachten op de goedkeuring.

Varkenshouders die hun bedrijf binnen acht maanden kunnen leegdraaien, hebben nog wat langer de tijd om te slopen. Aan het eind van het traject krijgt de varkenshouder dan de resterende 20 procent subsidie, indien het slopen van het bedrijf inclusief kelders geheel gereed is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer