Afrikaanse+varkenspest+in+Duitse+deelstaat+Saksen
Nieuws
© iStock

Afrikaanse varkenspest in Duitse deelstaat Saksen

Een op 27 oktober geschoten wild zwijn in de Duitse deelstaat Saksen blijkt besmet met Afrikaanse varkenspest. Dat is opnieuw een tegenslag bij de aanpak van de pest in Duitsland, na de vondst van een besmet zwijn in Brandenburg ruim buiten het eerste kerngebied.

In de Duitse deelstaat Saksen worden alle wilde zwijnen die in de grensregio met Polen worden doodgeschoten op Afrikaanse varkenspest onderzocht in het kader van een early warning systeem. Daarmee moet het mogelijk zijn om de Afrikaanse varkenspest vroegtijdig op te sporen en in te dammen.

De besmetting van het geschoten zwijn is op 30 oktober door de plaatselijke veterinaire dienst vastgesteld en op 31 oktober bevestigd door het Friedrich Loeffler Instituut (FLI). Een big die tegelijk met dit wilde zwijn is geschoten bleek niet besmet. De vindplaats ligt in de gemeente Krauschwitz aan de Poolse grens. Dat is ruim 70 kilometer ten zuiden van het eerste kerngebied in Neuzelle in Brandenburg.

Deze nieuwe vondst is een flinke tegenslag voor de Duitse varkenssector. Het zal nog moeilijker worden om regionalisering er door te krijgen -verschil maken tussen gebieden die aantoonbaar vrij zijn en besmette gebieden- en daarmee de zo belangrijke afzet naar China en andere Aziatische landen. Daarnaast maakt het de aanpak van Afrikaanse varkenspest weer een stuk lastiger. De kans dat dit zieke wilde zwijn uit Polen komt is zeker aanwezig. Het maakt het belang van een vast zwijnbestendig hekwerk langs de hele grens met Polen weer duidelijker.

In Saksen zullen nu alle maatregelen gaan gelden zoals die ook in Brandenburg gelden. Dat wil zeggen een kerngebied met een straal van 3 kilometer rondom de vindplaats, een risicozone met een straal van 10 kilometer en daaromheen een bufferzone.

Varkenshouders worden opgeroepen extra alert te blijven bij het beschermen van hun zeugenstapel tegen AVP. Met strikte hygiënemaatregelen is de besmettelijke varkensziekte buiten de bedrijven te houden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer