Meer+wilde+zwijnen+besmet+in+Brandenburg
Nieuws
© Eigen Foto

Meer wilde zwijnen besmet in Brandenburg

Vijf wilde zwijnen die zijn besmet met Afrikaanse varkenspest, zijn dinsdag aangetroffen in het oosten van Duitsland. De deelstaat Brandenburg heeft een premie uitgeloofd voor het vinden van zieke wilde zwijnen. Doel is om zo snel mogelijk definitief een besmet gebied te lokaliseren en een vaste omheining te plaatsen.

De vondst van meer besmette zwijnen was te verwachten omdat het eerste besmette kadaver al lange tijd dood bleek. Er zijn dinsdag vier dode besmette wilde zwijnen gevonden en een ziek wild zwijn is gedood. De dieren zijn gevonden in het risicogebied. De kernzone wordt hierdoor uitgebreid.

De kernzone van minimaal 3 kilometer rondom het eerst gevonden besmette zwijn is direct met een elektrische afrastering omheind. In het kerngebied wordt intensief gezocht naar dode of zieke zwijnen. Dat gebeurt door boswachters en daartoe aangewezen jagers die gebruikmaken van drones en honden. Er wordt niet gejaagd. Oogstwerkzaamheden zijn niet toegestaan.

Bufferzone

Rondom het kerngebied is een risicogebied met een straal van 20 tot 25 kilometer gemaakt. Daaromheen ligt nog een bufferzone. Voor het vinden van dode of zieke zwijnen geldt in het risicogebied en bufferzone een beloning van 100 euro. Hierdoor moet snel duidelijk worden hoe groot het werkelijk besmette gebied is. Dat wordt dan met een vast hekwerk omheind.

Daarna wordt er intensief gejaagd op wilde zwijnen om de Afrikaanse varkenspest zo snel mogelijk de kop in te drukken.

41 varkensbedrijven

In het besmette gebied bevinden zich volgens de Brandenburgse autoriteiten 41 varkensbedrijven met in totaal 12.710 varkens. Dat zijn vooral kleine bedrijven. Er zijn vijf bedrijven met 200 tot 5.000 varkens en twee bedrijven met buitenuitloop. In de huidige kernzone blijkt toch geen varkensbedrijf te liggen.

De varkenshouders in het besmette gebied moeten alle zieke of gestorven varkens direct laten onderzoeken op Afrikaanse varkenspest. De bedrijven moeten ervoor zorgen dat contact met wilde zwijnen niet mogelijk is. Die zwijnen mogen ook niet bij voer of strooisel kunnen komen. Ruwvoeders of stro vanuit het risicogebied mogen niet worden gebruikt. Verplaatsen van dieren of afvoeren naar een slachterij is niet toegestaan. Daartoe is eerst toestemming nodig van de diergeneeskundige dienst.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer