Varkenspest+verstoort+Duitse+varkensmarkt+direct
Nieuws
© Varkens.nl

Varkenspest verstoort Duitse varkensmarkt direct

Een paar dagen na het ontdekken van Afrikaanse varkenspest bij een kadaver van een wild zwijn in Duitsland, hebben enkele belangrijke Aziatische afzetmarkten de grens al gesloten voor Duits varkensvlees. Alle leveringen van vlees en producten van varkens of wilde zwijnen die vanaf 12 september naar China worden verzonden, worden vernietigd of teruggestuurd. Ook een fors prijseffect is direct zichtbaar.

Na Zuid-Korea en Japan heeft China zaterdag 12 september een importverbod van Duits varkensvlees en Duitse varkensproducten afgekondigd. De leveringen die nu nog onderweg zijn naar China, worden bij aankomst nader onderzocht.

Sinds donderdag 10 september werden er overigens bij export naar derde landen al geen gezondheidsverklaringen meer afgegeven. Inmiddels hebben ook Singapore, Argentinië, Mexico en Brazilië de invoer van varkensvlees uit Duitsland verboden, meldt de Duitse vereninging van varkenshouders ISN.

Prijsval varkens en biggen

Ook is meteen onrust in de varkensproductieketen in Duitsland zelf ontstaan. Dat heeft direct gezorgd voor een prijsdaling. Tijdens een buitengewoon prijsoverleg van de VEGZ vrijdag 11 september is de notering voor vleesvarkens met 0,20 euro per kilo verlaagd naar 1,27 euro per kilo geslacht gewicht.

Met deze prijscorrectie van 13,5 procent hoopt de VEGZ te voorkomen dat slachtrijpe varkens op de bedrijven moeten blijven omdat slachterijen en vleesverwerkers moeten inspelen op de nieuwe situatie. Daarnaast heeft de VEGZ de notering van biggen fors verlaagd. De 12 euro lagere notering betekent een prijsval van 30 procent.

'Buitensporig en onaanvaardbaar'

Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse bond van varkenshouders maakt zich zorgen over de abrupte prijsdaling. 'De drastische daling van de producentenprijzen zijn buitensporig en onaanvaardbaar. We doen een beroep op alle betrokkenen in de voedselketen om de crisissituatie niet ten nadele van de varkenshouders uit te buiten.'

Zaterdag is een hekwerk van 12 kilometer rond het kerngebied geplaatst. Het gaat om een straal van 3 kilometer rond de vindplaats van het wilde zwijn dat aan Afrikaanse varkenspest is gestorven. Daarmee hoopt de Duitse deelstaat Brandburg de verspreiding van het virus in te dammen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer