Toch+varkensbedrijf+dichtbij+besmet+wild+zwijn+Brandenburg
Nieuws
© Varkens Archief

Toch varkensbedrijf dichtbij besmet wild zwijn Brandenburg

Het met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wild zwijn in Brandenburg is toevallig gevonden in een geoogst maisveld. Dat werd gemeld op de persconferentie van regio Spree-Neisse.

Binnen het kerngebied van 3 kilometer ligt toch een varkensbedrijf. In het risicogebied met een straal van 15 kilometer liggen zeventien varkensbedrijven. Die bedrijven zitten voorlopig op slot.

Het kerngebied van 3 kilometer rondom de vindplaats wordt momenteel omheind. Dat geldt als rustgebied. Personen en verkeer mogen daar niet naar binnen en oogstwerkzaamheden zijn niet toegestaan. In de kernzone wordt verder intensief gezocht naar nog meer kadavers om vast te stellen of die besmet zijn.

Geen varkens vervoeren

De varkenshouders in het kerngebied van 3 kilometer en het risicogebied van 15 kilometer rondom de vindplaats mogen nu geen varkens vervoeren. Van de varkens worden bloedmonsters genomen om te onderzoeken of ze besmet zijn met AVP of niet.

Pas als de wachttermijn is afgelopen en als de bedrijven nog steeds vrij zijn van de Afrikaanse varkenspest is afvoer weer toegestaan. Vanuit het kern- en risicogebied is ook de afvoer van varkensvlees verboden.

Bufferzone

Voor de zekerheid is rondom het risicogebied nog een bufferzone met een straal van 30 kilometer ingesteld. De risico- en bufferzone lopen door het grondgebied van twee regio's en ook nog in Polen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer