Polen+probeert+grip+te+krijgen+op+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Varkens Archief

Polen probeert grip te krijgen op Afrikaanse varkenspest

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen lijkt niet te stoppen. De teller staat op 74 uitbraken bij gehouden varkens, 18 meer dan een week geleden. Door wilde zwijnen aan te pakken en backyardbedrijven over te halen om tijdelijk te stoppen, proberen de Poolse autoriteiten grip te krijgen op de situatie.

Het aantal uitbraken bij gehouden varkens is het hoogste in de provincie Lubelskie in het zuidoosten van Polen. Daar zijn 52 uitbraken vastgesteld. Ze zijn allemaal in het beschermingsgebied, de zone van minimaal 3 kilometer rondom eerdere uitbraken.

In het westen van Polen in de provincie Lubuskie is op 27 augustus weer een uitbraak bevestigd. Het betreft een bedrijf met 16 varkens. De vorige uitbraak in West-Polen was op 1 augustus. Bijna alle uitbraken in Polen betreffen backyardbedrijven, 12 uitbraken waren op commerciële bedrijven.

Het aantal uitbraken bij wilde zwijnen blijft ook oplopen. In West-Polen zijn er al 764 uitbraken. In de oostelijke provincie Lubelskie 600 uitbraken en in heel Polen 3.078 uitbraken bij wilde zwijnen.

Meerdere oorzaken

Het grote aantal uitbraken in het oosten van het land heeft volgens de Poolse autoriteiten te maken met een aantal factoren. Er is een groot risico op contact met wilde zwijnen mede doordat het aantal wilde zwijnen dit jaar hoger is dan ingeschat. Daarnaast liggen er in dit gebied veel bedrijven bij elkaar en hebben de verplaatsingen van mensen en machines tijden de oogstwerkzaamheden mogelijk voor besmettingen gezorgd.

Om de uitbraken hebben de Poolse autoriteiten besloten om intensiever te gaan jagen op wilde zwijnen in deze provincie en aangrenzende gebieden. In de oostelijke provincie Lubelskie is het doel gezet op minimaal 5.000 wilde zwijnen voor eind dit jaar. Daarbij worden ook militairen, politie en brandweer ingezet. Onder andere om met hulp van drones op te sporen waar de wilde zwijnen zich bevinden en helpen bij het plannen van de jacht.

Tijdelijk stoppen

Daarnaast worden de controles op de varkensbedrijven geïntensiveerd. Er komt een campagne om bedrijven ervan te overtuigen dat het noodzakelijk is om biosecuritymaatregelen te nemen. Verder komt er een compensatieregeling voor bedrijven die zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest en voor bedrijven die tijdelijk willen stoppen met varkens houden. Om in aanmerking te komen voor die compensatie, moeten de bedrijven de bestaande biosecurityregels hebben gevolgd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer