Recordaantal+gevallen+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Varkens Archief

Recordaantal gevallen Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest blijft maar huishouden. In Polen zijn al 56 gevallen bij gehouden varkens gevonden volgens de Poolse veterinaire dienst. Dat zijn er al 8 meer dan heel vorig jaar.

In twee weken tijd zijn er in Polen weer 15 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gekomen. Opmerkelijk is dat de teller volgens de Europese website van het Animal Disease Notification System (ADNS) al op 63 uitbraken bij gehouden varkens in Polen staat. Dit terwijl de telling bij ADNS meestal iets achterloopt.

De uitbraken in Polen zijn vooral op backyardbedrijven. Daar zitten twee wat 'grotere' bedrijfjes tussen met 56 en 78 varkens en verder één commercieel gesloten bedrijf met 699 varkens.

Wilde zwijnen

In Polen zijn nu 3.036 uitbraken gevonden bij wilde zwijnen. Hongarije blijft koploper met 3.346 uitbraken bij wilde zwijnen.

Roemenië telt de meeste uitbraken bij gehouden varkens. Op de ADNS-website staat de teller op 516 uitbraken.

AVP zal niet uitdoven

Zolang er in Polen en andere Oost-Europese landen zowel backyardbedrijven als kleine varkensbedrijven blijven waarbij er een groot risico is op contact met wilde zwijnen of het op een andere wijze binnenslepen, zal de Afrikaanse varkenspest (AVP) niet uitdoven. Enige schrale troost is dat alle 15 uitbraken bij gehouden varkens zijn geconstateerd in het oosten van Polen. In het westelijke besmette gebied in Polen zijn wel 10 uitbraken geweest onder wilde zwijnen. Het risico dat de ziekte Duitsland binnenwandelt, blijft dus aanwezig. Al wordt er hard gewerkt aan een permanent hekwerk op de grens.

Daarnaast blijft de mens een groot risico voor de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Getuige het filmpje vanuit Berlijn waar een wild zwijn er met een tas van een nudist vandoor ging en de beelden van opdringerige wilde zwijnen op de Veluwe die gewend zijn om gevoerd te worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer