Deense+biggen+beter+dan+Nederlandse
Nieuws
© Twan Wiermans

Deense biggen beter dan Nederlandse

Deense en Nederlandse importbiggen hebben een goede gezondheid en homogeniteit. Dat blijkt uit een onderzoek door het Duitse blad SUS onder 101 varkenshouders. De Deense biggen scoren beter dan Nederlandse en beide hebben zeker nog verbeterpunten.
Betere prijs/kwaliteit

Driekwart van de ondervraagde varkenshouders is tevreden over de gezondheid van de Deense en Nederlandse biggen. Ook de homogeniteit van de biggen is volgens twee derde van de deelnemers aan het onderzoek goed. Op beide kenmerken scoren de Deense biggen dan net wat beter dan de Nederlandse.

Er is geregeld twijfel over de vaccinaties van de biggen. 40 procent van de varkenshouders vraagt zich af of de biggen wel alle vaccinaties hebben gekregen die zijn vermeld. Bijna 20 procent van de deelnemers geeft aan dat ze regelmatig te kampen hebben met problemen door falende vaccinaties. Er is hierbij geen verschil tussen de Deense en Nederlandse biggen.

Prestaties vleesvarkens

Op het onderdeel prestaties als vleesvarken en bij de slachteigenschappen scoren de Deense biggen beter. Bij de Deense biggen scoort 49 procent goed, 30 procent wisselend en 22 procent onvoldoende. 30 procent van de Nederlandse biggen doet het als vleesvarken en bij de slachtkwaliteit goed, 42 procent wisselend en 28 procent is onvoldoende.

De prijs/kwaliteitsverhouding is bij de Nederlandse biggen dan wel weer beter dan bij de Deense biggen. Van de Nederlandse biggen heeft 26,6 procent de juiste prijs, tegenover 17,6 procent bij de Deense biggen. Bij beide is 51 procent een beetje te duur. Van de Deense biggen is 31,4 procent te duur tegenover 22,4 procent van de Nederlandse biggen.

Infovoorziening moet beter

De begeleidende informatievoorziening over bijvoorbeeld het coupeerverbod is nog lang niet goed genoeg. Deense biggen krijgen maar in 12 procent van de levering de juiste info mee, bij de Nederlandse biggen krijgt 28 procent direct de juiste papieren mee.

Pas bij navraag krijgen 44 procent van de Nederlandse biggen nog info mee en bij 57 procent van de Deense biggen. Bij 28 procent van de Nederlandse biggen is het verkrijgen van de papieren erg lastig en bij de Deense biggen is dat in 31 procent van de biggenleveringen het geval.

Reclamaties

Duidelijk beter moet het afhandelen van reclamaties. Twee derde van de varkenshouders is daar gedeeltelijk tot zelf geregeld ontevreden over. Vooral volgens de afnemers van Nederlandse biggen moet het beter. Ze zijn in 40 procent van de gevallen geregeld ontevreden over het afhandelen van reclamaties.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer