Langere+kraambox+is+beter
Nieuws
© De Snuitgeverij

Langere kraambox is beter

De lengte van het kraamhok kan invloed hebben op de bigoverleving. Zeker bij lange zeugen. Dat constateren Mark Knauer en Patrick Yeich van de North Carolina State University.

De onderzoekers stellen dat je na jarenlange ervaring met kraamhokken de ideale lengte nu toch al wel zou moeten weten. In een artikel op National Hog Farmer zetten ze daar toch wat vraagtekens bij.

Echte onderzoeken naar de afmetingen van de kraambox en het kraamhok zijn er maar weinig. Dat zou moeten gebeuren op een onderzoeksbedrijf waarbij alle omstandigheden exact hetzelfde zijn en er alleen verschillen zijn in uitvoering van het kraamhok, stellen de onderzoekers. Dan blijven er nog veel factoren over die invloed hebben op de bigoverleving, dus zouden er veel herhalingen nodig zijn voor statisch bewezen verschillen.

Breedte

Er zijn enkele praktijkonderzoeken uitgevoerd naar kraamhokken. Zo zijn er twee onderzoeken geweest naar de invloed van de breedte van de kraambox op de bigoverleving. Daaruit is geen directe invloed van de breedte op de bigoverleving gevonden.

De lengte van de kraambox lijkt wel een belangrijke factor te zijn. Dat blijkt onder andere uit een vergelijking op een bedrijf dat drie typen kraamboxen in gebruik heeft. Eén type had een lengte van 1,98 meter, de andere twee waren 15 centimeter langer. De resultaten in de langere kraamboxen waren daarbij duidelijk beter. De bigoverleving was daarbij 3 tot 4 procent hoger.

Lengte zeugen

Daarbij lijkt er ook een interactie te zijn met de lengte van de zeugen. In een studie in 2009 is dat al eens bekeken. De lengte van de opfokzeugen werd daarbij gescoord van 1 tot en met 9 en vervolgens werd de link gelegd met de bigoverleving. Zeugen met een score van 3 en 4 met lichaamslengte scoorden het beste. De bigoverleving is daarbij 10 procent hoger dan bij opfokzeugen met een lengte score 7.

De conclusie is dat er meer onderzoek nodig is naar de relatie tussen de lichaamslengte van zeugen, kraamhokafmetingen en bigoverleving.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer