Koeleffecten+merkbaar+bij+vleesvarkens
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Koeleffecten merkbaar bij vleesvarkens

Het koelen van stallen houdt de voeropname van met name de zware vleesvarkens beter op peil. De groei is gemiddeld 12 gram per dag hoger op bedrijven die een vorm van stalkoeling toepassen. Dit wijst onderzoek van ForFarmers uit. Ook de uitval daalt met 0,2 procent.

Zware vleesvarkens en tropische omstandigheden zijn geen goede combinatie om te presteren. Een temperatuurstijging van 20 naar 30 graden kan de voeropname met 30 procent doen dalen, blijkt uit het onderzoek.

Om de voeropname gedurende de zomermaanden op peil te houden, is het goed toepassen van Ultra-voeders het allerbelangrijkst. Het voeren van hoger geconcentreerd voer, het toepassen van Climasolv – een mix van zouten, zuren en vitamines – en het voorkomen van onrust zijn enkele praktische tips om de negatieve effecten van hittestress aan te pakken.

Daarnaast installeren steeds meer varkenshouders een vorm van koeling in de stallen, omdat het extra rendement oplevert. Dat blijkt volgens de diervoederleverancier uit cijfers van Agroscoop.

Koeleffecten

Technische resultaten van vleesvarkensbedrijven met en zonder een vorm van koeling zijn met elkaar vergeleken. Uit de analyse in de periode juni 2019 tot en met mei 2020 bleek dat vleesvarkensbedrijven met koeling gemiddeld een 12 gram hogere groei per dag realiseerden.

Daarbij was de uitval onder de vleesvarkens gemiddeld 0,2 procent lager bij bedrijven met koeling. Koeling is dus een effectieve manier om de voeropname beter op peil te houden tijdens warme zomermaanden, concludeert ForFarmers.

Tevreden varkens

Inmiddels is er volgens De Oosthof Dierenartsen vrij algemeen ervaring opgedaan met nevelkoeling bij varkens. Voorwaarden voor succes zijn wel dat het een hoge druk systeem is met fijne druppels die snel verdampen. De nevel dient tijd te hebben te verdampen voordat het bij de varkens is. Ook dient de koeling niet te vroeg te beginnen en niet te laat te stoppen in de avond. Varkensdierenartsen van De Oosthof ervaren dat nevelkoeling tevreden varkens oplevert.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer