Stuurmanskunst+met+datanavigatie
Blog
© Jos Thelosen

Stuurmanskunst met datanavigatie

Hoe ziet de toekomst eruit van onze mooie sector? Ik durf rustig te stellen: er blijft in Nederland een gezonde varkenshouderij bestaan. De Nederlandse varkenshouderij staat aan de top van de wereld. Uitstekende genetica met een zeer goede gezondheidsstatus. We werken verder aan duurzaamheid met gebruik van coproducten. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Natuurlijk slaat soms de twijfel toe als het gaat over wet- en regelgeving, maatschappelijke discussies, saneringsregelingen, prijsschommelingen et cetera. Waar kunnen we samen direct invloed op uitoefenen en wat kan ons daarbij helpen? Hoe staat je bedrijf er technisch en financieel voor? Zet je de volgende stappen binnen of buiten je varkensbedrijf? Ik ben de laatste die zal zeggen dat dit een eenvoudige keuze is. Er is geen goed of fout.

Een van de zaken die ons daarbij kunnen helpen, zijn data. Data kunnen onzekerheid wegnemen en een blik op de toekomst werpen. Data bieden ondernemers kansen. Om te innoveren, te groeien of juist de puntjes op de i te zetten. In een krimpende markt wil je als ondernemer het onderste uit de kan halen om bij de top te blijven horen.

Dagelijks worden data op varkensbedrijven verzameld. Lang niet iedere varkenshouder doet hier daadwerkelijk iets mee of haalt eruit wat erin zit. Een gemiste kans, als je het mij vraagt.

Als de neuzen dezelfde kant op staan, is de samenwerking optimaal

Jordy van den Berk, specialist varkens Zuid-Nederland bij ForFarmers

Vanuit ForFarmers helpen wij bij het proactief bijsturen van de resultaten op varkensbedrijven. Wij zoeken constant naar nieuwe hulpmiddelen en daarom zijn we een samenwerking met Axians en Microsoft aangegaan. We zetten een volgende stap in data-analyse om het rendement van varkenshouders te verbeteren.

Waarom een samenwerking? Wij hebben verstand van voer en zijn geen IT-bedrijf. We versterken elkaar. Zo is het ook op het boerenerf. Schakel op tijd deskundigen, elk op zijn eigen vakgebied, in die samen met u de verdiepende slag kunnen maken. Samenwerking is pas optimaal als we op het varkensbedrijf de neuzen dezelfde kant op hebben staan.

Alleen sturen op data is natuurlijk niet genoeg. Een goede data-analyse vooraf, de ervaring en kennis van de varkenshouder en 'het rondje door de stal' zijn cruciaal. Cijfers koppelen aan wat je ziet in de stal en van daaruit samen de volgende verbeteringen doen. Dat is stuurmanskunst!

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer