Biologische+aanpak+vliegen+goedkoper+en+gemakkelijker
Nieuws
© Varkens Archief

Biologische aanpak vliegen goedkoper en gemakkelijker

Vliegen kunnen ziekten verspreiden en veroorzaken overlast voor varkens. Aanpak is dus nodig. De biologische aanpak is daarbij goedkoper en gemakkelijker, stelde Joan Rooijakkers, directeur van Agro Pest Control tijdens het webinar Vliegvrij ondernemen.

Door vliegen worden varkens onrustig. Die onrust gaat volgens Rooijakkers altijd ten koste van de productie. 'Ze zijn bezig met vliegen verjagen en niet met eten en drinken. Kraamzeugen kunnen door de onrust bijvoorbeeld eerder per ongeluk een big dooddrukken.'

Vliegen vervuilen daarbij het eten en drinken van de varkens. Als een vlieg op het voer landt, spuugt die enzymen uit om het te verteren. Dat maakt het voer minder smakelijk. Daarnaast laten vliegen altijd uitwerpselen achter waarmee ze bacteriën en virussen kunnen overbrengen. Vliegen bestrijden is dus een noodzaak.

Tijdig beginnen

Het aanpakken van vliegen kan met biociden of op een biologische wijze. In beide gevallen is het volgens Rooijakkers nodig om tijdig te beginnen. 'Als je pas begint als er al veel vliegen zijn, is de aanpak veel moeilijker. Met biociden kan het nog wel. Maar voorkomen is beter.'

Bij gebruik van biociden zijn er middelen om de volwassen vliegen te doden en om de larven aan te pakken. Maar vliegeneieren en poppen – het stadium tussen larf en vlieg – zijn niet aan te pakken. Daarom is een goede planning nodig om de middelen in te zetten. Ieder jaar moet worden gewisseld van werkzame stof anders helpt het middel niet meer. Bij vliegen is al resistentie aangetoond, bij larven nog niet.

Het gebruik van biociden is het beste direct na het leegkomen goed reinigen en ontsmetten van de afdeling. Gebruik terwijl er dieren in de afdeling zitten, is niet toegestaan.

Vliegvrij werken

Voor een structurele aanpak van de vliegen en wanneer er geen kans is op resistentie, heeft de biologische aanpak de voorkeur van Rooijakkers. 'Met biologische middelen is ieder stadium van de vliegen aan te pakken. Ook de eieren met roofmijten en de poppen met sluipwespen. Door structureel de juiste biologische bestrijders in te zetten, zijn de varkensstallen het hele jaar door vliegvrij te houden. Wel moet je tijdig beginnen.'

Voordeel van de biologische aanpak is dat dit ook is in te zetten als er dieren in de stallen liggen. Daarbij zijn er geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals dat bij biociden wel het geval is. Het gebruik is gemakkelijker en kost minder tijd. De biologische bestrijders zijn veilig voor het voer en drinkwater en er kunnen geen residuen in de dieren of het vlees terecht komen. Bijkomend voordeel is dat biologische aanpak 30 procent voordeliger is dan het structureel gebruik van biociden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer