Warme+sanering+biedt+volop+kansen
Blog
© De Heus Voeders

Warme sanering biedt volop kansen

Warme sanering is momenteel een hot item in de varkenshouderij. Het houdt ook de mengvoerleveranciers goed bezig. Ruim vierhonderd varkensbedrijven hebben zich ingeschreven voor die saneringsregeling om de geuroverlast in veedichte gebieden te verminderen en de leefomgeving te verbeteren.

Elke inschrijver heeft daarvoor zijn eigen reden. De meeste ondernemers hebben dat gedaan, omdat ze geen bedrijfsopvolging hebben. Maar ook taxatie voor bedrijfsovername hoor ik als reden om in te schrijven. Het zal zo zijn dat de sanering niet voor iedere ondernemer, die zich ingeschreven heeft, een 'warme' oplossing zal bieden. Maar de verwachting is dat het aantal varkens in Nederland met 10 procent zal dalen.

De warme sanering biedt voor de blijvende ondernemers misschien wel meer kansen dan wordt gedacht. Wilt u uw bedrijf uitbreiden, dan is dat nu misschien wel het moment. Daarentegen kan het voor bedrijven die zich hebben ingeschreven voor de saneringsregeling, de verkoop van het bedrijf nog wel eens interessanter zijn dan mee doen aan de regeling.

Denk aan fiscale gevolgen als een bedrijf beëindigd wordt, de sloopkosten, wijziging van bestemmingsplannen enz.. Daarbij komt dat als een ondernemer met meerdere locaties één locatie warm wil saneren, het niet meer mogelijk is om op een andere locatie een varkenshouderij te starten (RVO.nl).

Voor de voerleveranciers betekent het eveneens dat hun ondernemerschap op de proef gesteld zal worden. Hoe ga je om met je diervoerproductiebedrijf in een krimpende markt? Hierbij zal kostenbeheersing een belangrijke factor zijn voor de toekomst om de varkenshouders goed te kunnen blijven bedienen.

Zie de kansen en de mogelijkheden als ondernemer, al het andere zijn beperkingen.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider sector varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer