Virussen+verstoren+evenwicht
Blog
© De Heus Voeders

Virussen verstoren evenwicht

Afgelopen weken hebben we er met zijn allen alles aan gedaan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de meeste gevallen is het naleven van de op 23 maart ingestelde intelligente lockdown gelukt. Dat heeft een gunstig effect opgeleverd. Het aantal ziekenhuisopnames per dag daalt evenals het aantal bezette IC-bedden.

Ondertussen merk ik dat de coronamoeheid onder de mensen toe begint te slaan. Het aantal bedrijfsbezoeken op verzoek van veehouders neemt weer toe. Ondernemers blijven ondernemen. Het sentiment dreigt zelfs te wijzigen in onbegrip voor de huidige maatregelen, de economische impact daarvan wordt immers steeds groter.

Onze corebusiness, het produceren van diervoeders, krijgt een tik mee van de coronaperikelen. Er zouden bijvoorbeeld meer dan voldoende grondstoffen beschikbaar zijn. De komst van het coronavirus heeft echter een flinke impact gehad op de prijsvorming van grondstoffen. In plaats van een prijsdaling werden we geconfronteerd met een stijging. Niet doordat de grondstoffen beperkt voorradig zijn, maar door logistieke problemen. Grenssluiting, oplopende wachttijden, een tekort aan chauffeurs vanwege ziekte en de dreiging op het sluiten van havens. Dit alles om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Door het allesoverheersende coronanieuws is een ander virus op de achtergrond geraakt: het Afrikaanse varkenspestvirus. In Vietnam zou het dieptepunt van de varkensstapel bereikt zijn door het desastreuze werk van het Afrikaanse varkenspestvirus. In dat Aziatische land lijkt de nationale varkensstapel, normaal zo'n 30 miljoen dieren, te zijn afgenomen met maar liefst 40 procent. Een percentage is dat aardig overeenkomt met de gevolgen van het Afrikaanse varkenspestvirus in China.

We hebben een roerige tijd achter de rug. Maar na 27 april, dit jaar beter bekend als 'Woningsdag', gaan we hopelijk snel weer in een evenwichtige situatie terechtkomen. Een situatie waarin ondernemen en gezond zijn weer gewoon wordt.

Rudy van den Heuvel,
Verkoopleider sector varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer