Bronaanpak+moet+en+kan+emissie+flink+reduceren
Nieuws
© Varkens Archief

Bronaanpak moet en kan emissie flink reduceren

Voor de ontwikkeling van systemen die de emissie bij de bron aanpakken, zijn er subsidiemodules. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet in een varkensstal niet alleen de ammoniakuitstoot omlaag, maar ook de uitstoot van methaan, geur en fijnstof/endotoxines. De normen lijken haalbaar.

Sinds 25 mei tot 15 juli 17 uur is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanpak van emissies bij de bron. Voor varkensbedrijven is voor deze eerste openstelling 6,1 miljoen euro subsidie beschikbaar. Voor melkvee 9 miljoen, voor vleeskalveren 2 miljoen en voor geiten ook 2 miljoen euro. Dat blijkt uit de nadere uitleg van de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv).

Om in aanmerking te komen voor de subsidiemodule moet de innovatie aan een aantal voorwaarden voldoen qua emissies. Uit de onderbouwing van het projectplan moet blijken dat de innovatie de ammoniakuitstoot met minimaal 70 procent reduceert. Voor methaan geldt een reductiepercentage van 50 procent. Geur en fijnstof/endotoxinen moeten met minimaal 25 procent dalen.

Reducties haalbaar

Deze reducties zijn volgens directeur John van Schriek van Jovas op de meeste punten zeker haalbaar. Voor ammoniak is zelfs de grens van 85 procent –zoals de provincie Noord-Brabant die graag ziet- meestal wel mogelijk, alleen bij de dragende zeugen ligt dat wat lastiger. De uitstoot van methaan kan mogelijk wel met 90 procent omlaag en geur 70 procent. Stof is een lastiger punt. Daar is mogelijk een extra techniek nodig. Al is de 25 procent snel haalbaar als de vloeren maar schoon blijven.'

Punt waar Van Schriek zich wel enige zorgen overmaakt, is de hoogte van de subsidiepot. 'Naar ik hoor, worden er veel projecten aangemeld. De eerste tranche van de subsidiepot is dan mogelijk te klein. Hopelijk betekent het wel dat er dan snel een nieuwe openstelling komt. Gelukkig zijn naast de landelijke subsidiemodule ook de provincies actief. Brabant heeft al diverse projecten met bronaanpak ondersteund en ook in Limburg en Gelderland lopen projecten die vanuit de provincies worden ondersteund. De varkenssector is er klaar voor om de emissies aan te pakken.'

Drie fasen

De subsidiebedragen die de varkenshouder kan ontvangen voor de innovatie zijn verdeeld over drie fasen. In de eerste fase gaat het om het ontwikkelen en bouwen van het systeem. Voor een bestaand bedrijf is de maximale bijdrage 750.000 euro, voor een nieuw te bouwen stal is dat 1 miljoen euro. In de tweede fase is er een subsidie voor het meten van de emissies. Deze subsidie van maximaal 200.000 euro gaat direct naar de onderzoeksinstantie die de metingen uitvoert, zoals de WUR of Ilvo.

In fase 3 krijgt de varkenshouder nog een subsidie als hij doorgaat met het project. Dat is maximaal 350.000 euro per stal en maximaal 500.000 euro per onderneming. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moeten de emissies in ieder geval lager zijn dan in de startsituatie, het dierenwelzijn en de brandveiligheid mogen niet achteruit zijn gegaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer