Aanpassing+rekeninstrument+Aerius+nodig
Nieuws
© Twan Wiermans

Aanpassing rekeninstrument Aerius nodig

Het rekeninstrument Aerius Calculator moet worden aangepast. Dat stelt de commissie onder leiding van Leen Hordijk. De berekeningen zijn nu op te kleine schaal en op die schaal is er een te grote wetenschappelijke onzekerheid bij het berekenen van de stikstofdepositie.

Bij de aanpak van de stikstofproblematiek speelt de Aerius Calculator een belangrijke rol. Het rekeninstrument moet aangeven wat de uitkomst is van de maatregelen die worden genomen om de stikstofuitstoot te beperken. Het model is te gebruiken voor de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden van veehouderijbedrijven, maar ook voor woningen, fabrieken en bijvoorbeeld snelwegen.

Te kleine schaal

De werkwijze en modellen die Aerius gebruikt, zijn in principe wel geschikt is de conclusie van commissie-Hordijk. Alleen kan het model niet werken met de kleine schaal waarop het huidige beleid is gebaseerd. Het instrument moet nu de neerslag berekenen voor gebieden van 1 hectare. Op deze kleine schaal is de depositie echter niet met voldoende zekerheid te berekenen.

Model aanpassen

Volgens de commissie moet het model dan ook worden aangepast door de berekeningen op grotere schaal te gaan uitvoeren. Daarnaast moet het model voor alle berekeningen hetzelfde zijn. Momenteel wordt bij het berekenen van de uitstoot van een snelweg de uitstoot boven de 5 kilometer niet berekend en bij veehouderijbedrijven wel. Dat moet gelijk worden getrokken is het advies.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer