Twee+nieuwe+varianten+Stal+van+de+Toekomst
Nieuws
© Varkens Archief

Twee nieuwe varianten Stal van de Toekomst

De Stal van de Toekomst haalt bijna de gewenste emissiereductie van 85 procent ammoniak. Om het concept nog breder toepasbaar te maken bij verbouw van bestaande stallen worden twee extra varianten ontwikkeld. Hiertoe heeft provincie Brabant subsidie toegekend.

De nieuwe varianten van de Stal van de toekomst zijn voor gespeende biggen en vleesvarkens. Met de nieuwe varianten moet straks ook in stallen met bijvoorbeeld bredere mestkanalen de beoogde emissiereductie van 85 procent behaald kunnen worden.

Voor de ontwikkeling van de nieuwe varianten kent provincie Brabant een subsidie toe van 446.400 euro. De totale kosten bedragen 583.000 euro. In het najaar van 2017 ondersteunde de provincie de ontwikkeling van het stalsysteem op basis van bronaanpak al met 2,6 miljoen euro.

De ontwikkelingen bij de Stal van de Toekomst gaan voortdurend verder. 'We zijn steeds met nieuwe verbeteringen bezig', zegt Camiel van Houtert van De Hoeve Innovatie die samen met de Keten Duurzaam Varkensvlees de Stal van de Toekomst ontwerpt en aan het testen is.

Dagontmesting belangrijk

Het onderzoek met de vier bestaande ontwerpen voor gespeende biggen, guste en dragende zeugen, kraamzeugen en vleesvarkens loopt door. De beoogde ammoniakreductie van 85 procent wordt daarbij nog niet voortdurend behaald.

Met aanpassingen aan het systeem lijkt dat wel mogelijk. Belangrijk blijkt in ieder geval om dagelijks de mest goed weg te spoelen. Dat vermindert de ammoniakuitstoot, methaanuitstoot en geur. En dagelijks spoelen kan de opbrengst van mestvergisting flink verhogen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer