PRRS%2Drecombinant+Denemarken+hakt+erin
Nieuws
© Twan Wiermans

PRRS-recombinant Denemarken hakt erin

Deense zeugenbedrijven die via sperma besmet zijn geraakt met een recombinant PRRS-virus, kampen met flinke verliezen. In vijf maanden tijd loopt dat op naar 2,4 tot 6,5 biggen minder. Dat blijkt uit een analyse van de resultaten van dertien bedrijven door onderzoeksinstituut Seges.

Vorig jaar juli werd een Deens ki-station getroffen door een PRRS-uitbraak met een recombinant virus. Hierdoor zijn meerdere zeugenbedrijven besmet geraakt met dit PRRS-type. Van dertien zeugenbedrijven heeft onderzoeker Charlotte Kristensen de resultaten gekregen en op een rij gezet. Daarbij vergeleek ze de cijfers van 1 augustus tot 31 december 2019 met de cijfers van 1 januari tot 30 juni 2019. De maand juli direct na de besmetting is dus buiten beschouwing gebleven.

De dertien bedrijven varieerden in omvang van 324 tot 1.650 zeugen. Gemiddeld waren er 1.009 zeugen aanwezig. Tien van de dertien bedrijven waren voor de uitbraak PRRS-negatief. Drie bedrijven waren niet vrij: één bedrijf had het Europese PRRS1-type, op één bedrijf waren zowel het PRRS1-type als het Amerikaanse PRRS2-type aanwezig en één bedrijf was actief met het saneren van een PRRS2-type. Eén bedrijf vaccineerde al tegen PRRS, de andere bedrijven begonnen direct na de besmetting met vaccineren om te proberen de gevolgen beperkt te houden.

Flinke nadelen

Het snel overgaan tot vaccineren heeft niet kunnen voorkomen dat er toch ernstige effecten waren van het recombinante PRRS-virus. Bij twaalf bedrijven daalde het aantal worpen per week tot wel 10,8 procent minder. Een bedrijf kon door extra zeugen en opfokzeugen in te zetten het aantal worpen licht verhogen.

Het aantal levend geboren biggen daalde op alle bedrijven 0,8 tot 4,8 biggen. Gemiddeld was de daling 2,8 biggen. Het doodgeboren aantal biggen steeg gemiddeld met 1,14 big met een variatie van 0,6 tot 2,6. De bigvitaliteit daalde fors. Voor de PRRS-besmetting was de uitval 20 tot 27 procent. Na de besmetting varieerde die van 21 tot 46 procent.

Veel minder biggen

Alles bij elkaar had het forse effecten op de biggenproductie. Op het bedrijf dat het hardst werd getroffen, was er een verlies van 6,5 biggen in vijf maanden tijd, op het bedrijf met de minste effecten waren het altijd nog 2,4 biggen minder. Aan het einde van de vijf maanden was de situatie beter dan aan het begin, maar nog steeds was de productie op geen enkel bedrijf op niveau.

Het nadelige effect van de besmetting met dit PRRS-recombinant virus is daarmee groot. Het is flink meer dan uit een Seges-studie uit 2013 naar voren kwam. Toen werd er gerekend met een verlies van één big per worp. De meeste bedrijven uit dit onderzoek vaccineerden niet tegen PRRS. Dat is mogelijk een van de redenen van het grote nadelige effect. Maar ook op het bedrijf dat wel vaccineerde, waren er grote problemen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer