Vroeg+vaccineren+tegen+PRRS+werkt
Achtergrond
© Studio Van Assendeft

Vroeg vaccineren tegen PRRS werkt

Zijn varkens en biggen beschermen tegen PRRS via vaccinatie is pure noodzaak, ervaart Twan Voermans uit Oirlo. 'Op vier dagen leeftijd vaccineren werkt niet alleen prettiger, ik weet nu ook dat de strategie om PRRS op mijn bedrijf te beheersen effectief is.'

In oktober 2018 vertelde Voermans over zijn beweegreden om biggen op vier dagen leeftijd te vaccineren tegen PRRS. Die dieren extra bescherming meegeven, bleek noodzakelijk te zijn. Dat moest op een zo diervriendelijk en arbeidsvriendelijk mogelijke manier. 'Maar bovenal moet die enting effectief zijn. Oftewel: PRRS-vrije kwaliteitsbiggen leveren die optimaal presteren en beschermd zijn tot aan de slachthaak', zei Voermans destijds.

Dat de in het najaar 2018 ingezette strategie de juiste was, daarover wil de zeugenhouder best vertellen. 'In deze coronatijd wil ik elk risico uitsluiten en moet het telefonisch gebeuren. Ik laat alleen mensen toe die per se op mijn bedrijf moeten zijn.'

Zelfs in de stal hanteert Voermans het corona-advies van persoonlijke afstand. 'In de kantine zitten we minimaal 1,5 meter uit elkaar en het behandelen van biggen op vier dagen na de geboorte doen we normaal met z'n tweeën, maar nu doen we dat alleen en om de beurt', licht hij toe. 'Dat kost wat extra tijd, maar dat is het me wel waard. Ik wil zo min mogelijk risico lopen op ziek worden voor mezelf, mijn gezin en het personeel.'

Al vier keer staat zwart-op-wit dat alle dieren vrij zijn van het PRRS-veldvirus

Twan Voermans, varkenshouder in Oirlo

Vijf behandelingen

Bij Voermans krijgen elke week zo'n vijfhonderd biggen op vier dagen leeftijd vijf behandelingen in een werkgang. Naast het inknijpen van een oormerk, het couperen van staartjes, toedienen van ijzer en het oraal ingeven van Baycox, krijgt elke big een injectie met 2 milliliter Suvaxyn PRRS MLV.

Loes Kateman van Advee Dierenartsen in Ysselsteyn adviseerde de zeugenhouder destijds om het vaccin van Zoetis in te zetten, omdat dat naadloos in te passen zou zijn bij de werkmethode op zijn bedrijf. 'Toen was het vroeg vaccineren van jonge biggen tegen PRRS nog nieuw, ook voor mijn dierenarts. Het gevoel om ermee te beginnen, was goed', zegt hij. 'Resultaten van halfjaarlijkse bloedonderzoeken en het beeld in de stal bewijzen dat die vroege enting de biggen tot aan de slachthaak voldoende beschermt tegen PRRS.'

Consequent monitoren via bloedonderzoek

Voermans houdt namelijk consequent de vinger aan de pols. 'Ik wil weten of het werk en het geld dat ik investeer in vaccinaties, het gewenste effect hebben.' Daarom laat hij elk half jaar bloedmonsters onderzoeken op antistoffen tegen en/of veldvirusdeeltjes van diverse entbare ziekten. Van tien opfokzeugen, tien zeugen, tien biggen in de opfokafdeling en van tien jonge en tien oude vleesvarkens laat hij bloed tappen.

'Al vier keer staat zwart-op-wit dat alle dieren vrij zijn van het PRRS-veldvirus. Het antibioticagebruik bij de vleesvarkens was al laag en dat is nu bijna nul. En als iets staat, ga ik daar niet aan sleutelen. Ik houd er niet van om van de hak op de tak te springen.'

Varketing Group

De ervaringen met en het resultaat van de vaccinatiestrategie tegen PRRS deelt Voermans met vier collega-varkenshouders in de coöperatie Varketing Group. 'Wij werken samen bij de afzet van kwaliteitsbiggen en vleesvarkens en sparren veel met elkaar. Maar we kopiëren zeker niet elk succes', benadrukt hij.

Twan Voermans is een van de vijf samenwerkende varkenshouders in coöperatie Varketing Group.
Twan Voermans is een van de vijf samenwerkende varkenshouders in coöperatie Varketing Group. © Studio Van Assendelft

'De gezondheidsstatus is op elk varkensbedrijf anders. Beheersen van gezondheidsrisico's is maatwerk per bedrijf en de vaccinatiestrategie moet passen bij jou als varkenshouder. Maar ieders doel is gezonde dieren houden en topkwaliteit leveren.'

Kijk ook even terug naar de eerdere bijdrage van Twan Voermans bij Bedrijf in beeld.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer