Porcilis+PRRS+MLV+in+huid+toedienen+blijkt+te+werken
Achtergrond
© MSD Animal Health

Porcilis PRRS MLV in huid toedienen blijkt te werken

Een doorbraak van PRRS bij vleesvarkens heeft grote economische gevolgen. Biggen vaccineren tegen het PRRS-virus voorkomt dat. Intradermaal toedienen van 0,2 milliliter Porcilis PRRS MLV kent diverse voordelen voor dier en boer en het is net zo effectief als een injectie met 2 milliliter van dat vaccin.

Intradermaal vaccineren is diervriendelijker, er is minder volume entvloeistof nodig en het overdragen van ziektekiemen via een naald is uitgesloten. Daarnaast ervaart de gebruiker meer werkgemak als biggen op die manier worden behandeld.

Wetenschappers van het Franse agentschap van voedsel, milieu en beroepsgezondheid en -veiligheid (Anses) vroegen zich af of het intradermaal (ID) of intramusculair (IM) toedienen van een vaccin tegen PRRS verschil geeft in immuniteitsopbouw en de uitscheiding en verspreiding van een veldvirus. De onderzoekers(*) werkten bij dit experiment samen met onder meer MSD Animal Health.

In de huid en in de spier

De onderzoekers voerden een onderzoek uit met 56 gezonde biggen afkomstig van een SPF-varkensbedrijf. Die biggen met een leeftijd van vijf weken werden at random verdeeld over vier groepen. De ID-groep met zestien biggen werd via IDAL 3G in de huid gevaccineerd met 0,2 milliliter Porcilis PRRS MLV. Voor de IM-groep werden de zestien biggen in de spieren geïnjecteerd met 2,0 milliliter van hetzelfde vaccin. De derde groep bestond uit zestien ongevaccineerde biggen en de vierde groep met acht biggen was de controle en werd niet besmet.

Vaccineren in de huid geeft extra voordelen voor big en boer

Op dag 31 werden bij elk van de drie proefgroepen acht biggen in de neus actief besmet met een PRRS-veldvirus. Per proefgroep werden twee besmette dieren in een van de vier proefhokken geplaatst. Bij de controlegroep werden vier biggen in twee identieke hokken gezet. De dag erna (dag 1) werden in elk hok twee niet-besmette dieren uit dezelfde proefgroep erbij geplaatst. Ook de vier biggen uit controlegroep werden twee aan twee verdeeld over de twee controlehokken.

Bloedmonsters en longspoelingen

De klinische symptomen zijn geregistreerd en vanaf dag 2 zijn op bepaalde momenten bij alle dieren bloedmonsters genomen en longspoelingen uitgevoerd.

De onderzoekers concludeerden dat de dieren in de ID-groepen sneller na de besmetting een celgebonden immuunreactie vertoonden. De immuniteitsopbouw van de dieren in zowel de IM- als ID-groep was op vijf weken na besmetting zeer goed.

Lagere hoeveelheden

Bovendien werden door de besmette met Porcilis PRRS MLV gevaccineerde dieren significant lagere hoeveelheden PRRS-veldvirus uitgescheiden in vergelijking met de besmette niet-gevaccineerde varkens. In zowel de ID- als de IM-groepen vertoonde slechts een van de acht contactbiggen een infectiereactie.

Gezien de voordelen van intradermaal toedienen van Porcilis PRRS MLV voor de dieren en de gebruikers, prefereren de onderzoekers die vaccinatiemethode.

(*) Effect of Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome vaccination route (intramuscular vs intradermal) on vaccine immune response and efficacy. O. Bourry et al., Anses.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer