Benut+Sterksel+om+te+meten
Blog
© Studio Van Assendelft

Benut Sterksel om te meten

Berekenen, berekenen, berekenen. Ik kan het woord niet meer horen als het om stikstof gaat. RIVM, Mesdag en MOB hebben allemaal hun eigen berekening over de stikstofuitstoot naar natuurgebieden. Daar kan de veehouderij niets mee.

Het moet anders. Voor de varkenshouderij is er volgens mij een goede eenvoudige oplossing. Houd het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in Sterksel nog een tijdje open en ga daar alle noodzakelijke emissiemetingen uitvoeren. Op dat proefbedrijf kun je goede vergelijkende metingen uitvoeren.

Meet hoe hoog de ammoniak-, geur- en stofuitstoot werkelijk is in een bestaande traditionele stal met zeugen, biggen en vleesvarkens. Meet vervolgens de uitstoot van alle nieuwe innovatieve systemen met aanpak bij de bron. Meet ook meteen de uitstoot van ammoniak, geur en stof van alle luchtwassers met een erkenning. Dan zijn die misverstanden ook meteen de wereld uit.

Maar een bijzondere eend in de bijt is bij stalemissies de hokbevuiling. Zoek uit wat de ultieme hokinrichting is om hokbevuiling te voorkomen. En ook welke maatregelen werkelijk helpen om te voorkomen dat de dichte vloer als mestplaats wordt gebruikt. Dan zijn er voor eens en altijd goede gemeten cijfers over de emissiereductie van diverse systemen.

Dan zal ook blijken wat een haalbare reductie is op de onderdelen ammoniak, geur en stof. Dat zal voor ammoniak dan niet altijd exact 85 procent zijn. Maar 79 procent of zo minder uitstoot is mijn ogen toch ook een prima resultaat. Datzelfde geldt als je geur met bijvoorbeeld 68 procent kunt reduceren.

Als we weten wat de ideale hokinrichting is om hokbevuiling te voorkomen, kun je daar bij nieuw- en verbouw rekening mee houden. Managementmaatregelen die effectief helpen, kan iedere varkenshouder direct toepassen.

Pas als alle onafhankelijke metingen goed zijn uitgevoerd, mag VIC Sterksel worden gesloten, als dat dan nog nodig is. Want ik vind dat er een transparant en onafhankelijk proefbedrijf noodzakelijk is om de belangrijke taak als uithangbord van de innovatieve Nederlandse varkenssector op zich te nemen.

John Lamers
Redactie Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer