Subsidieregeling+bronaanpak+moet+er+snel+komen
Nieuws
© John Lamers

Subsidieregeling bronaanpak moet er snel komen

De subsidieregeling die bronaanpak van ammoniak gaat stimuleren, moet er snel komen. 'Er zijn nu ondernemers en gemeenten die willen doorpakken en proefstallen willen bouwen', zegt John van Schriek, directeur van Jovas. Dat is een van de bedrijven die systemen voor bronaanpak heeft. 'Als het nog lang duurt, zijn we vrees ik te laat.'

De Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) zouden in april gereed moeten zijn. Een module richt zich op het onderzoek, de tweede op het financieel ondersteunen van de veehouders bij het toepassen van de innovaties in de stallen.

Door de coronacrisis ontstaat er vertraging in de uitwerking van de subsidiemodules. Van Schriek heeft bij het ministerie al laten weten dat het niet te lang meer moet duren. 'Een paar weken kan nog, maar de regeling moet dan toch echt duidelijkheid geven anders kunnen we niet met de proefstallen starten, kun je niet gaan meten. Pas na het meten en de eventueel noodzakelijke aanpassingen zijn er systemen waarmee dan alle andere veehouders aan de slag kunnen. Duurt dat te lang dan is met name in Brabant de deadline al voorbij. Bovendien zijn er nu varkenshouders die willen en kunnen investeren. Of dat over twee jaar nog zo is, valt te betwijfelen.'

Aanvraag proefstalstatus

Van Schriek zelf is momenteel al vergaand met twee varkenshouders in onderhandeling. Daar zijn de voorbereidingen samen met de gemeente al getroffen voor de aanvraag van de proefstalstatus. Als de subsidieregeling duidelijk is, kan hij met nog eens zes tot zeven varkenshouders verder om de plannen te ontwikkelen.

Voor de varkenssector moeten er minimaal vier systemen worden doorgemeten: traditionele kraamstallen, kraamstallen met vrijloophokken, stallen voor gespeende biggen en voor vleesvarkens. Het handigste is als dat lukt met een control/case-studie op hetzelfde bedrijf.

Uitstoot er dierplaats

Een bekend doorgemeten systeem voor vleesvarkens met een uitstoot van bijvoorbeeld 1,1 kilo ammoniak per dierplaats wordt dan vergeleken met het systeem van bronaanpak. Bij de meting wordt dan gekeken wat de werkelijke uitstoot is van het doorgemeten systeem.

Als de emissie dan in werkelijkheid 1,2 kilo ammoniak is, geeft dat een correctiefactor van 9 procent. Die factor wordt dan ook toegepast op het systeem met bronaanpak. 'Kun je niet met control/case werken, dan moet je vier proefstalsystemen installeren en doormeten', weet Van Schriek. 'Dan wordt het een stuk duurder.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer