Grenssluitingen+hinderen+afzet+varkens
Nieuws
© VAEX

Grenssluitingen hinderen afzet varkens

Verschillende landen in de EU sluiten hun grenzen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Ook het transport van dieren wordt vanwege de COVID19-crisis steeds meer aan banden gelegd. Kroatië heeft de grenzen gesloten voor al het menselijk verkeer, dus ook voor chauffeurs en bijrijders van diertransporten.

Sinds vandaag neemt NVWA daarom geen certificaataanvragen voor diertransporten naar en door Kroatië meer in behandeling. Wekelijks vinden gemiddeld 1.100 zeugen voor de slacht hun eindbestemming in dat land.

Na Duitsland en Spanje is Kroatië het derde grootste exportland voor slachtzeugen. Voor de export van Nederlandse biggen is het land een minder belangrijke afzetmarkt.

Enorme wachttijden

Omdat er voor de grenzen van Polen en Bulgarije flinke vertraging bij de grenzen is, verleent de NVWA ook voor die landen of voor doorvoer van dieren geen exportcertificaten meer. Dit gebeurt tot nader order. Als die situatie lang aanhoudt, wordt de biggenexport geraakt.

Wekelijks worden gemiddeld ruim drieduizend biggen in Polen afgezet. Bulgarije is een minder belangrijk exportland, maar neemt wel incidenteel koppels Nederlandse biggen op.

Extra veiligheidsmaatregelen

Om de grens van Roemenië te mogen passeren, zijn regels aangescherpt. Vertoont een chauffeur of bijrijder ook maar enige symptomen van een infectie met het coronavirus, dan mag de vrachtwagen met dieren het land niet in. Daarnaast moeten documenten met de route naar de bestemming bevestigd zijn en is het verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen te hebben, zoals desinfectiemiddelen, handschoenen en gezichtsmaskers.

Vanwege de snel veranderende situatie zorgt de NVWA continu voor het up-to-date houden van dit actuele thema.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer