Raken+we+besmet+met+emotie%3F
Blog
© De Heus Voeders

Raken we besmet met emotie?

Het kan niemand zijn ontgaan dat we een groot probleem hebben met het coronavirus. Maar ik heb via de sociale media bijna net zoveel grappen voorbij zien komen als serieuze berichten. Daarmee wil ik absoluut niet beweren dat het coronavirus geen risico is, want dat is het wel degelijk. Er overlijden nog dagelijks mensen aan de gevolgen van dat virus.

Maar wat ik me wel afvraag, is of we niet te veel overmand zijn door emoties om zulk gezondheidsnieuws te brengen. Tijdens een praatprogramma op de radio werd bijvoorbeeld een wetenschapper bijna de mond gesnoerd. Hij wilde uitweiden over de 'overdreven' berichtgeving in de media over de wereldwijde impact van het virus. De presentator wilde van dit alles niets weten. Ze hadden namelijk daarna nog een nieuwsitem van een uur over de corona-impact.

Voor de varkenshouderij hebben de virusperikelen misschien toch nog een voordeel. China is veelbesproken als het gaat over het duizelingwekkende aantal varkens en de varkensvleesproductie, maar ook over de ontwikkeling van de prijzen van grondstoffen voor diervoeders. Het is een wonder dat de grondstofprijzen zijn gestegen, terwijl de omvang van de varkenshouderij in Azië gigantisch is afgenomen. Niet alleen in China, maar ook in Vietnam, Cambodja, de Filipijnen en andere landen blijkt Afrikaanse varkenspest moeilijk te stoppen.

En hier kruist het pad van het Afrikaanse varkenspestvirus het pad van het coronavirus. Ten tijde van de SARS-epidemie in 2003, eveneens een coronavirus, daalden de grondstofprijzen. Het huidige coronavirus kan datzelfde markteffect tot gevolg hebben. Waarschijnlijk gaan de grondstofprijzen nu niet alleen dalen vanuit de totale wereldeconomie, maar mogelijk ook vanuit de werkelijke vraag en het aanbod op de grondstoffenmarkt.

Het coronavirus kan ervoor zorgen dat de grondstofprijzen dalen

Rudy van den Heuvel, verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer