Exportrecord+varkensvlees+EU
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Exportrecord varkensvlees EU

Europa heeft in 2019 bijna 80 procent meer varkensvlees naar China geëxporteerd. Deze enorme toename compenseert verliezen op andere exportmarkten en zorgt voor een exportrecord van 4,736 miljoen ton varkensvlees vanuit de EU-28. De Europese Unie is daarmee de grootste exporteur van varkensvlees.

China is verreweg de grootste importeur van varkensvlees vanuit de EU. In 2019 ging 2,419 miljoen ton varkensvlees naar het land. Dat is bijna 1,1 miljoen ton meer dan het jaar daarvoor. China is daarmee goed voor 51 procent van het totale exportvolume van varkensvlees vanuit Europa.

Door de enorm sterk gestegen vraag vanuit China boekte de EU een nieuw exportrecord. Er werd 0,5 miljoen ton meer varkensvlees geëxporteerd dan in 2016. Het vorige recordjaar had een export van 4,24 miljoen ton.

Tot november was de totale export vanuit Europa al 3,8 miljoen ton varkensvlees. Daarmee bleef Europa de Verenigde Saten flink voor. Die exporteerde tot november 2,5 miljoen ton. Canada is ook een grote exporteur met 1,07 miljoen ton. Maar die hoeveelheid steeg niet.

Japan tweede exportmarkt varkensvlees

Op ruime afstand van China is Japan de tweede exportmarkt voor de EU. De export naar dit land groeide heel licht met 0,3 procent van 455.000 ton naar 457.000 ton. Naar vrijwel alle andere markten daalde de export van varkensvlees.

De export naar Zuid-Korea, de nummer drie op de afzetmarkt, daalde met 22,6 procent naar 267.000 ton. Ook de export naar de Filipijnen, Hong Kong en de Verenigde Staten daalde. Wel was er nog een kleine stijging van de export naar Australië en Vietnam.

• Download de exportcijfers hieronder

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer