Meisje
Blog
©

Meisje

Ht zal ergens in september 2005 geweest zijn. Een grote tafel in een kantoor in Vught. Tegenover mij zaten een paar wijze heren in pakken en zij vroegen mij het hemd van het lijf. Over mijn relatie met de varkenshouderij. Over mijn journalistieke drive en vakkennis. Of ik wist dat het leiden van een ‘clubblad’ iets anders was dan redacteur zijn van Boerderij. Ik was best van ze onder de indruk.

De conclusie van de heren aan het eind van het gesprek was, dat ik geen type was dat grote veranderingen zou nastreven. ‘Jij bent geen meisje dat alles overhoop gaat halen hè?’, waren de letterlijke woorden van één van hen. Waarschijnlijk was dat waar ze naar zochten, want ik kreeg de baan. In november 2005 werd ik de nieuwe hoofdredacteur van het Vakblad Varkens. Een Achterhoeks deerntje trad aan bij het Brabantse Topigs (toen nog Pigture Group) in Vught.

Nu ik terugkijk op de afgelopen 15 jaar, ben ik opnieuw onder de indruk. Maar dan van mezelf. En ik kan een glimlach niet onderdrukken. Het bedeesde meisje dat niet alles overhoop zou gooien, heeft toch heel wat veranderd. Het clubblad werd een vakblad, we gingen van print naar multimediaal. Maar grootste verandering was natuurlijk de overname van Varkens.nl in 2014, door het meisje zelf.

Ook privé gebeurde er veel in die 15 jaar. Ik verhuisde naar Brabant, kreeg twee kinderen, maakte een scheiding mee, kocht een eigen huis en kreeg nieuwe relatie. Intussen probeerde ik naast mijn zoon en dochter ook mijn ‘derde kindje’ zo goed mogelijk te laten doorgroeien. Dat is gelukt. En nu is de tijd gekomen, dat ze uit huis gaat.

Als ik merk wat het mij doet om Varkens.nl naar een volgende levensfase te brengen, wil ik nog niet denken aan het moment dat mijn kinderen op zichzelf gaan. Maar net als bij echte kinderen, betekent grootbrengen loslaten. In de wetenschap dat je ze een goede basis hebt meegegeven. Dat dat voldoende fundament is voor verdere groei, met steun van andere ‘verzorgers’. En dat je er altijd bent, als er toch iets niet lukt.

Met dat in mijn achterhoofd draag ik mijn ‘derde kindje’ over aan Agripers. Ik ga haar missen, maar op gepaste afstand en met trots toekijken hoe ze doorgroeit. En ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken, zeker als ze daarbij op uw steun mag rekenen. Dank u wel en het ga u goed!

Janneke Janssens
Voormalig eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer