Totaalplaatje+varkens+en+akkerbouw+van+belang
Bedrijf in Beeld
©

Totaalplaatje varkens en akkerbouw van belang

Bijna 10 jaar geleden zijn Koen en Ingrid Schutte gestart als full-time varkenshouder in Duitsland. Een zoektocht naar een varkensbedrijf als neventak in Nederland leverde namelijk niets op, die bedrijven waren te duur.

Sinds de start hebben de jonge ondernemers al van alles meegemaakt mede door de veranderende wetgeving. Het aantal zeugen was bij de start nog 330 nu zijn het er nog 270. Dat is niet direct een probleem want doel van Koen en Ingrid is een goed totaalplaatje op hun gesloten varkensbedrijf. Ze willen de twee vleesvarkensstallen die ze langdurig van de buren pachten goed vol houden. “Dat lukt als we 12 goede biggen per zeug produceren en daar zijn we bijna. Die goede biggen moeten vervolgens ook een goede prijs opleveren bij het slachten.”

Naast een medewerker bij de zeugen is er ook nog een medewerker voor de akkerbouw. Want de grote oppervlakte grond die nodig is voor de mestafzet moet wel een positieve opbrengst leveren, anders kost de mestafzet geld. Ook de akkerbouw is onderdeel van het totaalplaatje. Nu de prijzen weer goed zijn en de oogst dit jaar kunnen Koen en Ingrid financieel op adem komen en vooruit kijken. Zo lang de Afrikaanse varkenspest maar weg blijft.

Tekst: John Lamers
Beeld: John Lamers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer