Achtste+deel+varkenshouders+wil+warm+saneren
Nieuws
©

Achtste deel varkenshouders wil warm saneren

Voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) hebben zich 503 varkenshouders aangemeld, oftewel een achtste deel van alle varkenshouders. Een ruime overschrijding van zo'n 200 aanmeldingen, die wel werd verwacht. Of alle varkenshouders ook daadwerkelijk gaan stoppen moet nog blijken.

Basis voor de saneringsregeling is de geuroverlast die de bedrijven veroorzaken. In principe komen alleen bedrijven met een geurscore van 0,4 voor de regeling in aanmerking. Voor de regeling is tot nu toe een bedrag van 180 miljoen beschikbaar. Daarmee zouden volgens de eerste planning maximaal zo'n 300 bedrijven gesaneerd kunnen worden. Of er extra financiën beschikbaar komen voor meer bedrijven is momenteel niet bekend.

Het ministerie heeft aangegeven dat de varkensrechten en daarmee ook de stikstofuitstoot van de bedrijven die worden opgekocht vervallen. De POV vindt dat de saneringsregeling niet gebruikt mag worden gebruikt om het stikstofprobleem op te lossen. Voorzitter Linda Janssen vindt daarom dat de stikstofruimte niet zomaar mag verdwijnen en ook voor de sector beschikbaar moet komen. Zeker als er meer bedrijven worden gesaneerd dan in eerste instantie de bedoeling.

Beluister op Nieuwe Oogst het interview met Linda Janssen van de POV.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer