Griep+geen+blijvertje
Bedrijf in Beeld
©

Griep geen blijvertje

Vorig jaar januari hadden de gespeende biggen op het bedrijf van Arend Bouwmeester ineens last van hoesten, snotneuzen en traanstrepen. Na gedegen onderzoek door varkensdierenarts Johan Hulzing van Coöperatie Varkensartsen bleek dat het griepvirus was  binnengeslopen.

Om de griep structureel aan te pakken koos Bouwmeester in overleg met Hulzing voor het vaccineren van zijn zeugen, zodat de biggen via de biest een goede bescherming krijgen. Daarbij is een goed management essentieel. Bouwmeester loopt altijd consequent van jong naar oud in de biggenafdelingen. ‘Anders breng je griep en andere ziektekiemen weer terug bij de net gespeende biggen of naar de kraamstal. Verder moet je altijd goed schoonmaken en de biggen goed verzorgen.’

Resultaat is dat het griepvirus weer van het bedrijf is verdwenen en het antibioticagebruik is weer nihil.

Zie ook

Tekst: John Lamers
Beeld: Henk Riswick

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer