Snelwegziekte
Blog
©

Snelwegziekte

Het nieuwe decennium is begonnen en ik zou graag positief willen blijven. Toch duiken de nodige bedreigingen aan de horizon op. In West-Polen, dicht bij de Duitse grens, heeft Afrikaanse varkens pest (AVP) recent de kop opgestoken. Weer komt het virus met een grote sprong deze kant op. In het gebied loopt een van de grootse Europese snelwegen: de E30. Van Amsterdam rijd je in één streep naar Moskou. Met een truckstop midden in dit gebied kan via “keukenafval” zomaar een AVP-bron worden binnengehaald.
Sinds 2007 heeft het AVP-virus een afstand afgelegd van circa 3.000 kilometer. Vanuit de haven in de Georgische stad Poti is het nu aangeland in West-Polen. Dat betekent een verplaatsing van ongeveer 230 kilometer per jaar, de uitbraak in Wallonië nog even buiten beschouwing gelaten. Als de verspreiding alleen door de wilde zwijnen plaats zou vinden, zou dat zo’n 60 kilometer per jaar zijn.

Keer op keer blijkt dat de factor mens cruciaal is bij het maken van deze grote virussprongen. Een hekwerk tegen wilde zwijnen gaat daarom niet helpen. Een goede en sluitende biosecurity op varkensbedrijven daarentegen wel. Volledig omkleden voorafgaand aan bedrijfsbezoek: de zogenaamde Deense entree. Hekken met een minimale hoogte van 1,20 meter. Beter is 1,5 meter  met schrikdraad om elk contact met wilde zwijnen tegen te gaan. Maar nog belangrijker: laat absoluut geen vleeswaren door het personeel het bedrijf binnenkomen. Zeker bij medewerkers afkomstig uit het voormalige Oostblok zijn de half rauwe “Batschka” worsten zeer populair. Deze lekkernijen worden ook meegebracht naar Nederland. Zeker na de Kerstvakantie is dat een niet te onderschatten risico. Voor mij is het niet de vraag of AVP naar Nederland komt, maar wanneer. Ik hoop dat dat nog lang mag duren. Laten we samen onze stinkende best doen om die gevreesde snelwegziekte buiten de grens te houden!

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer