Belgi%C3%AB+wil+AVP%2Dvirus+in+maart+uitgeroeid+hebben
Nieuws
©

België wil AVP-virus in maart uitgeroeid hebben

De bossen in de besmette gebieden in de Belgische Ardennen verklaren tot verboden terrein voor wandelaars en fietsers heeft effect. Sinds 1 oktober is die sluiting om het risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest te beperken een feit. In combinatie met andere maatregelen moet het virus uiterlijk in maart 2020 uitgeroeid zijn in België.

Het zogenaamde verkeersverbod in het besmettingsgebied is ingesteld om nieuwe maatregelen voor het beheren van de varkensgezondheid te vergemakkelijken. Het aantal everzwijnen in de beschermingszone is al sterk afgenomen door de sterfte van everzwijnen. Wel moeten er nog steeds aanvullende maatregelen worden genomen, zoals een vereenvoudigd schietplan voor wilde zwijnen, om het virus uiterlijk in maart 2020 uit te roeien. Zo levert de combinatie van veiligheid van bosgebruikers en de efficiëntie van het afschieten van wilde zwijnen volgens de Waalse regering maximaal effect op. Naast het verminderen van de zwijnenpopulatie wordt ook het zoeken naar kadavers geïntensiveerd. Alles op alles wordt gezet om in maart geen enkel AVP-positief wild zwijn meer binnen de Belgische landsgrens te hebben.

Sinds het begin van de AVP-crisis in september 2018 hebben de aaneenschakeling van maatregelen in België ervoor gezorgd dat er geen enkel varkensbedrijf besmet is geraakt.
Inmiddels zijn er binnen het epidemische controlesysteem in België 4.558 wilde zwijnen getest op Afrikaanse varkenspest. In totaal zijn 830 gevallen positief getest (tot 6 januari 2020).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer