Testunit+bij+Bladelse+proefboerderij
Nieuws
©

Testunit bij Bladelse proefboerderij

Het ontwikkelen van een duurzame varkensstal in Noord-Brabant krijgt begin 2020 een nieuwe impuls. Een HyCare-varkensstal in Bladel wordt dan gekoppeld aan dagontmesting en mestverwerking op de boerderij. Dat gebeurt in het project ‘Veehouderij van de toekomst’.

In januari verschijnt op het erf van de proeflocatie van MS Schippers ‘De Raamloop’ een testunit om mest te verwerken. Met de dunne fractie na mestscheiding zullen de putten in de varkensstal dagelijks worden gespoeld. Daarnaast is het de bedoeling dat de dunne fractie zo ver kan worden gezuiverd dat die kan worden geloosd. “Na anderhalf jaar experimenteren met mestverwerking zijn we er nog steeds niet”, zegt Twan de Bie van Jabba Mest uit Bladel, die het systeem voor boerderijniveau ontwikkelt. De Bie is terughoudend in het zeggen dat hij dé oplossing voor meerdere problemen heeft. “Er zijn al tig initiatieven geweest die stuk voor stuk weer zijn verdwenen en veel geld hebben gekost. Maar ruimte om te experimenten is nodig om innovaties een kans te geven.”

Innovatief en toekomstbestendig


Tijdens het werkbezoek van gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen aan MS Schippers presenteerden de projectleden van de ‘Veehouderij van de toekomst’ hun plannen bij de proeflocatie in Bladel: de innovatieve mestverwerking en dagontmesting gecombineerd met een maximale hygiëne en gezonde dieren die voer optimaal benutten. Dat is gunstig voor de emissies. Het projectdoel is het ontwikkelen van een innovatieve en toekomstbestendige stal.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer