Hogere+groei+interessant+bij+ruimtegebrek
Nieuws
©

Hogere groei interessant bij ruimtegebrek

Het moderne varken kan hard groeien. Dat telt vooral flink door als er op een bedrijf ruimtetekort is. Bijvoorbeeld als een gesloten bedrijf niet genoeg vleesvarkensplaatsen heeft. Dat bleek tijdens de 3D-bijeenkomst e-learning vleesvarkens dinsdag 10 december in Heteren.

Volgens de norm brengt iedere gram extra groei van een vleesvarken 2,5 cent extra op. Dat is echter niet in alle situaties zo. Tom van Horrik, adviseur vleesvarkens bij Topigs Norsvin, liet daartoe een berekening zien van een gesloten bedrijf. Daarbij nam hij als uitgangspunt een gesloten bedrijf met 500 zeugen en 31 afgeleverde biggen per zeug per jaar. Jaarlijks kan dit bedrijf dan 15.500 biggen opleggen in de vleesvarkensafdeling. In het model heeft hij gerekend met een prijs van 55 euro voor een big en een vleesprijs van 1,165 euro. Per afgeleverd vleesvarken is dan de voerwinst 43,62 euro.

In de uitgangsituatie is de groei van de vleesvarkens 820 gram per dag. Dat bedrijf zou 5.250 vleesvarkensplaatsen nodig hebben om volledig gesloten te zijn. Vaak is dat aantal plaatsen niet aanwezig. Verhoging van de groei kan dan veel opleveren. Van Horrik rekende daartoe met een voorbeeld waarin er 500 plaatsen te kort zijn en wat het oplevert als de groei stijgt naar 904 gram per dag.

Rondesnelheid stijgt


De rondesnelheid stijgt dan van 2,95 naar 3,26 rondes. De voerwinst per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar stijgt dan van 128 naar 142 euro per jaar. Omdat er door de hogere groei 500 plaatsen minder nodig zijn om alle biggen als vleesvarken af te leveren, stijgt de winst op het bedrijf met zo’n 62.000 euro. Omgerekend is dat bij 15.000 afgeleverde vleesvarkens bijna vijf cent per gram groei.

Zou het bedrijf wel 5.250 plaatsen hebben, dan is streven naar een hogere groei niet direct rendabel. De vleesvarkensplaatsen worden dan slechter benut, de bezettingsgraad daalt en de winst van het bedrijf kan dan zelfs licht dalen. Dan levert een hogere groei dus niet direct iets op. Behalve indien tegelijk de voerconversie verbetert en dat is vaak het geval.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer