PRRS%2Drecombinatie+risico+zonder+vaccinatie
Nieuws
©

PRRS-recombinatie risico zonder vaccinatie

Het genetisch materiaal van de virusziekte PRRS verandert voortdurend. Dat kan ook door recombinatie van het PRRS-veldvirus samen met een vaccinvirus of - zoals onlangs in Denemarken - door recombinatie van twee vaccinvirussen. Zo’n veranderd PRRS-virus is vooral een risico voor bedrijven die niet vaccineren, meldt GD.

Recombinatie bij het PRRS-virus gebeurt ook in Nederland. Onderzoek door GD heeft dat aangetoond. Het is daarbij echter niet zo dat zo’n recombinatie dan een groter risico vormt. De nieuwe stam is vaak zwakker dan de stammen waar die uit voort komt.

Neemt niet weg dat een recombinant virus wel ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Dat is in Denemarken ook met name gebeurd op de SPF-bedrijven die vrij zijn van PRRS en er ook niet tegen vaccineren. In Nederland - waar diverse stammen van het PRRS-virus algemeen voorkomen en waar de meeste bedrijven hun zeugen vaccineren tegen PRRS - heeft een nieuwe stam meestal geen gevolgen.

Stammen vaststellen


Voor een varkensbedrijf is het volgens GD wel van belang om te weten welke stammen van het PRRS-virus op het bedrijf voorkomen. Dat kan door regelmatig een bloedonderzoek uit te voeren en met behulp van PCR-onderzoek in beeld te brengen welke stammen voorkomen. Dan is te zien of er een bestaand virus voortdurend aanwezig blijft of dat er een nieuwe stam is binnengekomen. Blijft een stam lang aanwezig op het bedrijf, dan zal de interne biosecurity en aankoop van opfokzeugen onder de loep moeten worden genomen. Bij een nieuwe introductie zal de externe biosecurity moeten worden aangepakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer