Afrikaanse+varkenspest+komt+naar+West%2DEuropa
Nieuws
©

Afrikaanse varkenspest komt naar West-Europa

De grote varkens producerende landen in West-Europa krijgen een keer te maken met een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Daar is Emilio Becker een Spaanse economie-expert en consultant voor de voedingsindustrie van overtuigd. Een rapport van de EFSA verwacht op korte termijn geen verspreiding van AVP naar West-Europa, maar wel uitbreiding in Oost-Europa.

Becker sprak zijn ongerustheid op een conferentie tijdens een voedingsbeurs in Boekarest (Roemenië). Hij gaat ervan uit dat het onontkoombaar is dat het Afrikaanse varkenspest virus Duitsland, Denemarken, Nederland en Spanje zal bereiken. Het virus is endemisch, het heeft zich gevestigd in de varkensstapel in Europa. Daardoor is het volgens Becker niet te voorkomen dat het naar het westen komt. “Dat betekent dat je alleen met een top management er voor kunt zorgen dat de ziekte jouw bedrijf treft. Er is geen tijd om achter je bureau te gaan zitten.”

Niet te stoppen

Het EFSA rapport dat in opdracht van de Europese commissie is opgesteld maakt duidelijk dat verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest In het oosten van Europa niet is te stoppen. Dat komt doordat het virus wijd is verspreid binnen de wilde zwijnen populatie en door de (sociale) structuur in de Oost-Europese landen. Daar hebben veel huishoudens nog een of enkele varkens, de bekende back-yard bedrijven. Er is daardoor een groot risico op contact tussen wilde zwijnen en varkens. Daarnaast bestaat de kans dat er bij de huisslachtingen besmette varkens worden geslacht. En via de besmette zelf geproduceerde producten kan AVP zich dan verspreiden.

Kans blijft aanwezig

Omdat de structuur van de varkenshouderij in de West-Europese landen heel anders is, met vrijwel alleen professionele varkensbedrijven, acht de EFSA de kans dat Afrikaanse varkenspest zich binnen een jaar verspreid naar West-Europa niet groot. Die ligt op 0 tot 15 procent. Uitsluiten dat de virusziekte zich verspreid doet de EFSA dus niet. Het risico dat de ziekte zich via besmette vleeswaren verspreid naar West-Europa is en blijft aanwezig. Zo'n uitbraak in een van de grote varkens producerende landen zal grote consequenties hebben. Ook al is het een uitbraak die beperkt blijft tot de wilde zwijnen. De momenteel zo belangrijke export naar Azië zal er in ieder geval onder lijden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer