67+dierenactivisten+krijgen+strafblad
Nieuws
©

67 dierenactivisten krijgen strafblad

De politierechter heeft dierenactivisten die in mei een Boxtelse varkensstal hebben bezet, op alle fronten in het ongelijk gesteld. Hun daad en de wijze waarop zij de stal zijn binnengedrongen werden veroordeeld. Met dierenwelzijn heeft zo’n stalbezetting volgens de rechter niets te maken.

De activisten hebben naar het oordeel van de rechtbank met hun daad het welzijn van de dieren juist aangetast. Alle 67 activisten kregen een celstraf van twee weken voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook kunnen ze allemaal rekenen op een geldboete van 300 euro. "Deze strafmaat lijkt misschien niet veel, maar alle activisten hebben nu wel een strafblad. In hun loopbaan zullen de veelal jonge studenten de gevolgen van zo’n veroordeling merken”,  stelt POV-voorzitter Linda Janssen. “Wanneer zij zich nogmaals schuldig maken aan een stalbezetting, gaan zij wél twee weken de cel in." Met een strafblad zal bij een volgende veroordeling rekening gehouden worden met een eerdere veroordeling. Verder heeft het gevolgen voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Georganiseerde misdaad


Janssen zegt vooral blij te zijn met de duidelijke uitspraak van de rechter dat het in dit geval een georganiseerde misdaad betrof. De vier advocaten van de activisten spitsten hun verdediging toe op mogelijke vormfouten die zouden zijn gemaakt bij de aanhouding. Ook toonden zij gemaakte filmbeelden en verhaalden vier activisten - volgens Janssen op jankerige toon - over hun motivatie. Volgens de POV-voorzitter leidde dat tot zichtbare irritatie bij de rechter.
Gedurende de urenlange zitting deelden dierenactivisten op het internet berichten. Ze riepen hun kompanen op om dezelfde avond nog acties te organiseren bij boerenbedrijven. In boerengebieden in Noord-Brabant en Gelderland zijn diverse voertuigen met activisten gesignaleerd. Volgens de berichten reden zij rondjes om de boeren te provoceren. De politie heeft de situatie ook extra goed in de gaten gehouden. Gelukkig zijn er geen incidenten voorgevallen, maar het was volgens Janssen zeker wel een spannende dag.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer