Brabant+past+ammoniakbeleid+niet+aan
Nieuws
©

Brabant past ammoniakbeleid niet aan

De Provinciale Staten van Noord-Brabant passen hun ammoniakbeleid niet aan. De verplichting om in 2022 ook in alle bestaande stallen de uitstoot te verlagen tot 85 procent blijft staan. De acties tijdens het Statendebat hebben volgens ZLTO maar tot één lichtpuntje geleid.

Dat ene lichtpuntje geldt voor veehouders die willen investeren in een innovatief stalsysteem dat nog in ontwikkeling is. Ze krijgen extra tijd voor de aanvraag van een vergunning. Voor de andere veehouders kwam er slechts 3 maanden extra tijd - namelijk tot 1 april 2020 - om hun vergunning voor een verbeterd stalsysteem aan te vragen. Dit uitstel komt er volgens ZLTO min of meer noodgedwongen omdat het rekenmodel voor de vergunningen sinds eind mei niet meer werkt en nog niet is hersteld. In december of misschien pas in januari komt er meer duidelijkheid over het rekenmodel na afstemming van het Rijk.

Vrees voor familiebedrijf


Brabant volgt daarmee niet het beleid in andere provincies die hebben besloten samen met de sectorpartijen te kijken hoe tot verstandig beleid is te komen. De ZLTO stelt dat Provinciale Staten nu maatregelen gaan nemen gebaseerd op theoretisch berekende effecten. De rekenmodellen kennen immers een grote onzekerheid van wel 70 procent, aldus de ZLTO. De organisatie vreest dat de familiebedrijven door het huidige beleid niet kunnen overleven en dat het leidt tot verdere schaalvergroting, leegstand en kaalslag op het Brabantse platteland.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer