Voorkom+stress+bij+deze+temperatuurverschillen
Nieuws
©

Voorkom stress bij deze temperatuurverschillen

De eerste vorst is alweer gemeten. Een flink verschil in dag- en nachttemperatuur kan zomaar gebeuren in deze tijd van het jaar. Als de ventilatoren overdag maximaal draaien en het koelt ’s nachts fors af maar de ventilatoren blijven vol doordraaien, dan ontstaat er tocht. Het is dus enorm belangrijk om te kijken naar het stalklimaat van uw varkens, om tocht of zelfs klimaatstress, te voorkomen. Jos Michels, nutritionist Varkens, geeft u voor alle diergroepen, tips voor deze uitdagende tijd:

 • Controleer het stalklimaat ’s ochtends vroeg, wanneer de buitentemperatuur op zijn laagst is. Wordt de ingestelde begintemperatuur niet onderschreden?
 • Bekijk op hetzelfde moment ook het liggedrag van uw varkens. Dit zegt ook enorm veel over het klimaat en eventuele tocht.
 • Het klimaat meten met een CO2-meter geeft veel inzicht. Uw Agrifirm-adviseur kan u hierbij helpen.
 • Zorg voor regelmatig voeren en een passende voersoort, zoals besproken met uw Agrifirm-adviseur.
 • De voerbakken, en zeker voorraadbakken, mogen niet leeg staan. Na 1 uur leegstand is er al een verhoogde kans op bijterij.
 • Bekijk hier meer tips voor het klimaat.

Tochtvrije plekken

Door grote temperatuurschommelingen en tocht kunnen varkens onrustig en gestrest raken, wat ook nog de weerstand vermindert. “Iedereen die 's nachts met een open raam slaapt en wakker wordt door afkoeling weet wat ik bedoel", maakt Michels als vergelijking. “Varkens kunnen alleen corrigeren door een andere ligplek te kiezen. Als er geen tochtvrije plek is, worden de varkens onrustig. Problemen als oorbeschadigingen kunnen dan in een nacht al tot piekproblemen leiden.”

Koude luchtstroom in biggennest

In de kraamstal kan, bijvoorbeeld met het frisse neuzen systeem, ’s nacht een koude luchtstroom in het biggennest ontstaan. Dit geeft veel meer kans op geboortediarree. Het liggedrag van de biggen zegt hier alles over. Lees meer tips voor goede biggen in de herfst.

Check uw klimaat

Uw adviseur Varkens van Agrifirm helpt u graag om ook in de herfst een optimaal stalklimaat te creëren. Neem gerust contact op met de adviseur in uw regio via klantenservice T 088 488 29 74. Jos Michels nutritionist Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer